ХРОНІКА

02.07.2014

Олімпізм

Львів відмовляється від змагання за право прийняти зимову Олімпіаду 2022 року і спрямує свої зусилля в боротьбу за Білі Олімпійські ігри-2026. Таким є підсумок конструктивної дискусії між президентом Міжнародного олімпійського комітету Томасом Бахом, Прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком та президентом НОК Сергієм Бубкою. Причиною відмови від підготовки Львова до ОІ-2022 названо нинішнє політичне й економічне становище України.

«Водночас попередня оцінка, яка була дана робочою групою МОК, свідчить про те, що Львів має величезний потенціал для майбутнього розвитку», — сказав Томас Бах. Арсеній Яценюк у свою чергу заявив, що заявка на 2026 рік матиме величезний потенціал для економічного відновлення України і може мати значні переваги для українського суспільства.

Тож після зняття кандидатур Львова і Кракова претендентами на зимову Олімпіаду-2022 залишаються тільки Алмати, Осло й Пекін.

Пляжний футбол

Не етапі Еuro Beach Soccer League у дивізіоні А, який приймав польський Сопот, збірна України у своїй групі 2 мінімально поступилася команді Іспанії — 1:2, здолала швейцарців — 6:6, по пенальті — 2:1, та розгромила збірну Франції — 4:1.

Підсумкове турнірне становище етапу: Іспанія — 6, Україна — 5, Франція, Швейцарія — 3.

Наступний раунд пляжної Євроліги, що є відбірковим турніром чемпіонату Європи-2014, пройде 11-13 липня в Москві.

Баскетбол

Головний тренер «Будівельника» Айнарс Багатскіс залишив київський клуб за обопільною згодою сторін. 47-річний Багатскіс, який очолює також свою збірну Латвії, провів у «Будці» два сезони, привівши киян до двох поспіль перемог у національній першості. Однією з причин звільнення відомого латвійського фахівця є той факт, що чемпіонат України на тлі політичної нестабільності останнім часом помітно ослабився і «Будівельник» відмовився від участі в єврокубках.

Футзал

Відомий у недалекому минулому міні-футболіст Олександр Косенко очолив національну збірну, а також молодіжну команду України з футзалу (U-21). Контракт із ФФУ укладено до грудня 2016 року, тобто під керівництвом нового наставника наша збірна проведе відбіркові цикли Євро-2016 і чемпіонату світу-2016.

44-річний Косенко — один із найтитулованіших гравців в історії українського футзалу. У збірній він став дворазовим віце-чемпіоном Європи, був учасником ЧС-2004. На клубному рівні Костенко п’ятиразовий чемпіон і володар Кубка України.

Водне поло

Львівське «Динамо» вдруге поспіль стало чемпіоном України з водного поло серед чоловічих команд. На фінальному домашньому етапі львів’яни розгромили всіх суперників, залишивши маріупольський «Іллічівець» на другому місці (очна зустріч — 12:3 на користь «Динамо»).

У Львова 53 очки після 20 ігор, у Маріуполя — 44. «Бронзу» здобув харківський «Слобожанець» із 30 балами. Далі йдуть одеська ОНМА — 14 та харківський ХПІ — 4. «Севастополь» знявся з туріру.

У жінок чемпіонат виграла «Харків’янка», друге й третє місця посіли, відповідно, ватерполістки СДЮШОР №9 (Київ) та «Краматорська».

Тріатлон

Юлія Єлістратова стала переможницею домашнього етапу Кубка Європи, що відбувся в Києві. Змагання проходили на класичній олімпійській дистанції. Житомирянка подолала 1,5 км плаванням, 43 км на велосипеді та 10 км бігом за 2 год. 5 хв. 29 сек., випередивши на 50 секунд срібну призерку — Лізу Зайбюргер із Німеччини.