«Севастополь» здався без бою

02.07.2014

У наступному сезоні в українській прем’єр-лізі буде лише 14 клубів. Пропозиція понизити планку фінансових та організаційних вимог прем’єр-ліги не пройшла. До того ж не знайшли реалізації наміри ФК «Севастополь» повернутися в першість України з окупованого Криму.

«Відомо, що «Севастополь» розриває контракти зі своїми гравцями, а його власник оголосив про ліквідацію клубу — внаслідок того, що він припиняє його фінансування. В офісі УПЛ вже лежать відповідні документи з Криму. По-друге, оскільки з Алчевська досі немає інформації — хоче «Сталь» виступати в прем’єр-лізі чи ні, було прийнято рішення більше не чекати від них відповіді. Тому питання вирішене — в наступному сезоні у вищому футбольному дивізіоні України буде 14 команд», — повідомив сайту XSport.ua перший віце-президент Федерації футболу України Анатолій Попов.

«Після переговорів та консультацій з уболівальниками ФК «Севастополь» і міською владою я з жалем повідомляю про те, що «Смарт-холдинг» припиняє фінансування футбольного клубу. Це пов’язано з неможливістю участі команди в сезоні 2014—2015 прем’єр-ліги чемпіонату України, — ідеться в заяві власника «Севастополя», народного депутата України від Партії регіонів Вадима Новинського. — Була й залишається можливість створити базу для клубу в іншому місті. Але команда грає насамперед для своїх уболівальників».

Представник «Смарт-холдингу» Новинський водночас додає: «Історія ФК «Севастополь» почалася задовго до початку нашої підтримки клубу, і ми не хочемо позбавляти місто його спортивної гордості... Я не виключаю, що ситуація може змінитися в майбутньому, і ми повернемося до підтримки севастопольського футболу».

«Потрібно розуміти: розпалася не тільки одна команда — припинив своє існування величезний футбольний клуб із 12 команд різних вікових груп», — додали у прес-службі «моряків».

«Футбольного клубу «Севастополь» уже не буде. Можливо, з’явиться нова команда, — розповіли в прес-службі. — Але до клубу ввійдуть вже інші гравці й тренери. Тобто зміниться не тільки назва — зміниться все».

Нагадаємо, ФІФА заборонила «Севастополю» виступати в чемпіонаті Росії, після чого власник «моряків» почав шукати шляхи повернення в першість України. Технічно це виявилося нездійсненним у нинішніх політичних умовах. Як варіант кримчани розглядали реєстрацію у складі російської федерації футболу нових ФК, формально не пов’язаних із колишніми «Севасторолем» і «Таврією», але вочевидь політична заборона ФІФА стосуватиметься і їх.

Тож на старт УПЛ 26 липня викликаються: «Шахтар», «Дніпро», «Металіст», «Динамо», «Чорноморець», «Металург» (Д), «Зоря», «Ворскла», «Іллічівець», «Карпати», «Говерла», «Волинь», «Металург» (З), «Олімпік».

Варто зазначити, що 14 — досить нетипове число учасників для європейських національних чемпіонатів. Саме таку репрезентацію владося відшукати лише в Люксембурзі. В абсолютній більшості випадків першість розігрують або 16, або 10-12 колективів.

Уперше Донецька й Луганська області будуть представлені в українській «вишці» одразу п’ятьма клубами. З огляду на бойові дії на Донбасі, це означає, що команди Донбасу будуть змушені шукати варіанти проведення домашніх матчів на спокійніших територіях.

СПАРИНГИ

Контрольні матчі. «Шахтар» — «Ред булл Зальцбург» (Австрія) — 2:4 (Болбат, Шиндер), «Шахтар» — «Зестафоні» (Грузія) — 4:3 (Л. Адріано, Гладкий — 2, Тейшейра), «Динамо» — «Шкендербеу» (Албанія) — 4:2 (Ярмоленко, Мбокані, Циганков, автогол), «Динамо» — «Зестафоні» — 6:0 (Кравець, Аруна — 2, Ярмоленко — 2, Гусєв), «Ворскла» — «Полтава» — 3:1 (Міщенко, Турсунов — 2), «Металург» (Д) — «Терек» (Росія) — 4:1 (Лазич, Дегтярьов — 2, Морозюк), «Металіст» — «Полтава» — 1:2 (Костюк), «Іллічівець» — «Оболонь-Бровар» — 1:1 (Таргамадзе), «Чорноморець» — «Торпедо» (Миколаїв, аматори) — 5:1 (Окріашвілі, Аржанов, Слінкін, Кулішенко, Марковський), «Олександрія» — «Сталь (Ддз) — 2:0.