Наш диван — на боці «пентакампеонів»

02.07.2014
Наш диван — на боці «пентакампеонів»

Пивбари в Києві гостинно запрошуть уболівати проти Росії. (з сайта kabak.com.ua.)

Якби не збірна Росії, українці, можливо, були б зовсім байдужі до «мундіалю-2014». Адже, по-перше, наших там немає, по-друге, футбольна самба — дуже далеко й матчі відбуваються вночі за київським часом, по-третє, головну увагу привертають політичні й військові баталії у своїй країні.

Згідно з результатами дослідження соціологічної групи «Рейтинг», за розвитком подій на ЧС-2014 так чи інакше стежить максимум третина дорослого населення України (56% чоловіків та 13% жінок). 14% українців слідкують за більшістю матчів, 9% — за «плей-оф» і фіналом, ще 9% — лише за фіналом. 65% опитаних зовсім не цікавляться «мундіалем».

Для порівняння: у 2010 році за матчами «мундіалю» в Південній Африці стежили майже дві третини наших чоловіків і майже кожна п’ята жінка. А що вже казати про домашнє Євро-2012 — тією чи іншою мірою за ним стежили 60% українців.

Можна уявити, які цифри дала б відповідь на запитання, кого українці НЕ підтримують на турнірі в Бразилії. Але соціологи зробили заміри лише за рівнем підтримки. І зіставили командні вподобання наших співвітчизників на різних чемпіонатах. Отже, якщо на Євро-2012 збірну Росії підтримувала майже чверть українських уболівальників, то зараз таких — лише 6% (з урахуванням Донбасу, але без Криму).

При цьому саме на Донбасі рівень симпатій до російської збірної на ЧС-2014 порівняно найвищий — 24%. Загалом на сході України команду Фабіо Капелло підтримували 13% людей, які стежать за «мундіалем». На півдні цей показник — 5%, на заході й півночі — 1%, а в центрі — взагалі 0%.

Найбільше небайдужі до футболу українці бажають перемоги збірній Бразилії — таких 33%. На другому місці — Німеччина (27%), далі — Іспанія (22%), Голландія й Італія (по 15%), Англія (13%), Франція (12%), Аргентина (9%), Португалія (8%). Хорватію й Уругвай підтримували, відповідно, 3 і 2% українських фанів, решту збірних — максимум 1% (при відповіді на це питання можна було називати кілька команд).

Цікаво, що найбільше бразильців підтримують на півночі України — 34%, найменше — на півдні — 28%.

Головна симпатія Донбасу і сходу, до речі, — теж бразильська «селесао» — 33% і 43% відповідно.

Лише Захід найбільше «топить» не за Бразилію. «Пентакампеонів» тут підтримують 25% уболівальників, тоді як збірну Німеччини — 32%.

Найбільші шанси на «золото», на думку опитаних, мають збірні Бразилії (23%), Німеччини (14%) та Голландії (7%).

Францію та Аргентину бачать переможцем 3%.

До речі, у 2012 році українці точно спрогнозували переможця чемпіонату Європи — майже третина тоді поставила на Іспанію.

Соціологи «Рейтингу» 17-24 червня опитали 2000 респондентів у різних регіонах віком старше 18 років, помилка репрезентативності — не більше 2,2%.