А від нас вам — Бабатунде!

27.06.2014
А від нас вам — Бабатунде!

На пам’ять про «хет-трик» Шачірі забрав офіційний м’яч «мундіалю» — «Бразуку». (з сайта ФІФА.)

На минулому чемпіонаті світу геніальний Ліонель Мессі не забив жодного м’яча.

Натомість на нинішньому «мундіалі» аргентинець уже чотири рази розписався у воротах суперників, відзначившись в кожному з трьох матчів групового раунду. У перших двох поєдинках — проти збірних Боснії й Герцеговини та Ірану — точні удари Лео принесли його збірній перемоги на останніх хвилинах. А позавчора в протистоянні завершального туру з нігерійцями «дубль» Мессі став міцним фундаментом підсумкової «вікторії» — 3:2, яка дозволила «альбіселестес» виграти свою «пульку» з абсолютним очковим доробком.

«Мессі — особливий гравець. І хоча інші аргентинські футболісти також дуже сильні, Ліонель — узагалі з Юпітера», — тренер збірної Нігерії Стівен Кеші не пошкодував компліментів для форварда «Барселони», який тепер очолює список найкращих бомбардирів ЧС-2014 разом зі своїм одноклубником, бразильцем Неймаром.

Збірна Нігерії, попри поразку від аргентинців, також пробилася до «плей-оф», хоч і набрала в підсумку лише чотири очки. Допомогли «суперорлам» боснійці, які, не маючи турнірної мотивації, завдали поразки прямим конкурентам нігерійців за другу путівку до 1/8 фіналу — збірній Ірану. Таким чином підопічні Сафета Сушича здобули першу історичну перемогу у фінальних частинах «мундіалів». Захисник луганської «Зорі» Тоні Шунич відіграв усі 90 хвилин, як і в попередньому невдалому матчі проти Нігерії. А іранський гол престижу у виконанні форварда «Чарльтона» Рези Гооханнеяда означав, що вперше з чемпіонату світу 1998 року на «мундіалі» забили хоча б по одному м’ячу всі команди-учасниці.

У грі з аргентинцями 66 хвилин на полі провів нападник луцької «Волині» Майкл Бабатунде, який відзначився голевим пасом на Ахмеда Мусу (загалом московський армієць забив у ворота Серхіо Ромеро два голи). Як виявилося, пошкодження руки в Бабатунде серйозне — через перелом він пропустить залишок «мундіалю».

На відміну від Боснії, збірна Гондурасу залишає ЧС із нулем у графі «перемоги». Останній шанс на звитягу Гондурас втратив у грі зі швейцарцями. «Було декілька непоганих моментів, але одна справа — створювати моменти, а інша — їх реалізовувати. Сьогодні ми зіграли ризиковано, щоб нарешті реалізувати мрію і виграти перший матч на чемпіонатах світу, але це лише дозволило Швейцарії продемонструвати свою гру», — заявив тренер Гондурасу Луїс Фернандо Суарес, який був змушений просити вибачення у вболівальників «Лос катрачос» за їх слабкий виступ у Бразилії.

Натомість фанати Швейцарії перебувають у хорошому гуморі — адже, розгромивши аутсайдерів квартету, їхня збірна виграла заочну суперечку в Еквадору й пробилася до «плей-оф». А півзахисник швейцарської команди Джердан Шачірі зробив перший на турнірі «хет-трик».

«Сьогодні Джердан показав усе, на що здатен, і підтвердив свій дуже високий потенціал», — дав оцінку «хавбеку» «Баварії» німецький наставник швейцарців Оттмар Хітцфельд.

Другим повпредом квартету Е в 1/8 фіналу стала збірна Франції, яка, не докладаючи надзусиль у заключному матчі групового раунду, отримала необхідний результат для виграшу своєї «пульки». Проти еквадорців Дідьє Дешам виставив напіврезервний склад, надавши можливість гравцям другого ешелону відчути дух «мундіалю». За таких умов очікувати від «Ле бльо» феєрії, яку вони демонстрували в двох попередніх турах, було марно. Для здобуття першого місця в групі кривдникам України вистачало й нічиєї.

ВІДДІЛ КАДРІВ

Карлуш Кейруш залишив посаду головного тренера збірної Ірану. Відповідну заяву португальський фахівець зробив на прес-конференції після матчу з боснійцями.

«Я показав мою прихильність цьому проекту, але за останні 11 місяців так і не отримав пропозиції про підписання нового контракту, — сказав Кейруш. — Працювати зі збірною Ірану було великою честю для мене, я закохався в цю країну. Однак, образно кажучи, весілля не буде, якщо його бажає тільки одна сторона».

* * *

Головний тренер збірної Іспанії Вісенте дель Боске прийняв рішення продовжити роботу з командою до 2016 року. Про це повідомляє видання As. Саме до чемпіонату Європи-2016 розрахована угода 63-річного фахівця з Королівською іспанською федерацією футболу. Попри достроковий виліт чинних чемпіонів світу з «мундіалю», керівники федерації висловили підтримку дель Боске. За останні два місяці він відхилив дві заманливі пропозиції, одна з яких — від «Манчестер Сіті».

Із дель Боске іспанці виграли ЧС-2010 у ПАР та Євро-2012 у Польщі й Україні.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Бразилія). 3-й тур

Група E

Гондурас — Швейцарія — 0:3 (Шачірі. 6, 31, 71; Манаус, 40 322 глядачі)

Еквадор — Франція — 0:0 (вилучення: Валенсія, 50 (Е); Ріо-де-Жанейро, 73 749 глядачів)

Підсумкове становище.

І В Н П М О

1. Франція 3 2 1 0 8-2 7

2. Швейцарія 3 2 0 1 7-6 6

3. Еквадор 3 1 1 1 3-3 4

4. Гондурас 3 0 0 3 1-8 0

Група F

Нігерія — Аргентина — 2:3 (Муса, 4, 47 — Мессі, 3, 45; Рохо, 50; Порту-Алегрі, 43 285 глядачів)

Боснія і Герцеговина — Іран — 3:1 (Джеко, 23; П’янич, 59; Вршаєвич, 83 — Гооханнеяд, 82; Салвадор, 48 011 глядачів)

Підсумкове становище:

І В Н П М О

1. Аргентина 3 3 0 0 6-3 9

2. Нігерія 3 1 1 1 3-3 4

3. Боснія і Г. 3 1 0 2 4-4 3

4. Іран 3 0 1 2 1-4 1

 

1/8 фіналу: Бразилія — Чилі (28 червня, Белу-Орізонті), Голландія — Мексика (29 червня, Форталеза), Колумбія — Уругвай (28 червня, Ріо-де-Жанейро), Коста-Рика — Греція (29 червня, Ресіфі), Франція — Нігерія (30 червня, Бразиліа), Аргентина — Швейцарія (1 липня, Сан-Паулу), G1 — H2 (30 червня, Порту-Алегрі), H1 — G2 (1 липня, Салвадор).