Та, що грається з вогнем

26.06.2014

Представниця ОБСЄ в переговорах між Києвом, Москвою та донбаськими сепаратистами Хайді Тальявіні навряд чи допоможе Україні відстояти свої інтереси, вважає відомий журналіст Вахтанг Кіпіані. У своїй колонці для часопису «Новоє врємя» він нагадує, що пані Тальявіні очолювала міжнародну комісію «з розслідування міжнародного конфлікту в Південній Осетії» — так «делікатно» був названий напад Росії на Грузію в серпні 2008 року. Висновок цієї місії, за словами Кіпіані, «є чудовим зразком шизофренії»: «Провину за розв’язування війни покладено на країну, яка менша за візаві у 35 разів за населенням, у 245 разів за територією і в 60 разів — за розміром армії».

Усю відповідальність Росії та персонально її політичного керівництва було зведено до тези доповіді Тальявіні про те, що дії російських військових перевищили «розумні межі»...

«Цинізм. Адже це не Грузія ввела сотні танків на територію РФ, а навпаки. І не Тбілісі визнав сепаратистський режим у Чечні, а Москва — кримінальні режими в Сухумі та Цхінвалі. (...) Якби українська армія вирішила повернути собі Крим, Тальявіні, не замислюючись, оголосила б спробу відновити територіальну цілісність агресією», — підсумовує редактор «Історичної правди».

На думку Кіпіані, попередні дії швейцарської дипломатки свідчать про те, що в її уявленні «сильний має право на все, а слабкий може розраховувати лише на гарантії успішніших держав». «У цьому сенсі місія Тальявіні в Україні — гра з вогнем», — вважає журналіст. І звертає увагу на «тривожний дзвоник» — небажання включати тему окупації Криму в програму багатосторонніх переговорів про врегулювання ситуації на сході України. «Виходить, Крим — це вже те, що навіть не обговорюється, а от про Донецьк із Луганськом спробуємо поговорити»...

 

ПРОДОВЖЕННЯ СКАНДАЛУ

Сторони «мирних» переговорів на Донбасі продовжили коментувати тему, кого ж там представляв Віктор Медведчук. Місія ОБСЄ повідомила, що отримала дані від «міністра інформації так званої Донецької народної республіки», і той зазначив, що Медведчука призначено представником ДНР і ЛНР. Сам Медведчук спростував це твердження, заявивши, що він веден переговори з ДНР і ЛНР, а не від їх імені. Кого він представляє, екс-глава адміністрації Кучми не уточнив. «Регіонал» Нестор Шуфрич каже, що Медведчук взяти участь у переговорах попросив ще Голова ВР Олександр Турчинов, який тоді виконував обов’язки Президента.