Уругвай вирвав «плей-оф» зубами Суареса

26.06.2014
Уругвай вирвав «плей-оф» зубами Суареса

Уругваєць Луїс Суарес щойно вкусив Джорджо К’єлліні. (з сайта ФІФА.)

Збірна Італії — друга за кількістю виграних Кубків світу услід за бразильськими «пентакампеонами». Утім після четвертого чемпіонства, здобутого в 2006 році, «Скуадра адзурра» вже два «мундіалі» поспіль не може навіть подолати груповий етап. Незадовільний виступ апеннінців у Бразилії призвів до заяви про відставку головного тренера Чезаре Пранделлі. Те саме зробив і президент Федерації футболу Італії Джанкарло Абете.

Позавчора італійська збірна програла ключовий поєдинок за потрапляння до «плей-оф» уругвайцям — 0:1. Матч на «Арені дас Дунас» у місті Натал був затьмарений епізодом, що стався на 78-й хвилині. Про це говорять значно більше, аніж про гол, забитий після кутового ударом головою захисником мадридського «Атлетико» Дієго Годіном. Оборонця італійців Джорджо К’єлліні (начебто?) вкусив за плече нападник уругвайців Луїс Суарес.

Не виключено, що зовсім скоро 30-річний «ювентієць» К’єлінні засяде за написання мемуарів, розповідаючи про підводні течії свого конфлікту із форвардом «Ліверпуля». Так зробив Марко Матерацці, котрого на ЧС-2006 ударив головою в груди Зінедін Зідан.

Хай там як, поведінка Суареса викликає подив. Без сумніву, геніальні люди — «не від світу цього». Але так, щоб на очах мільярдів кусати суперників? Дехто з уболівальників пропонує провести експертизу психічного здоров’я уругвайського футболіста, який у 2010 році, виступаючи за «Аякс», впивався зубами в Отмана Баккала й отримав після цього семиматчеву дискваліфікацію. А в 2013-му Луїс уже як гравець «Ліверпуля» скоїв такий самий фол в атаці проти Браніслава Івановича, за що був відсторонений від футболу на десять матчів... і все одно став найкращим бомбардиром англійської прем’єр-ліги.

Тренер уругвайців Оскар Табарес та захисник Дієго Лугано стали на захист свого форварда: мовляв, якщо там щось і було, то це мав би побачити арбітр Марко Антоніо Родрігес із Мексики, а він фол не зафіксував, і взагалі, «поведінка К’єлліні вражає, але він покинув поле, скаржачись на суперника і плачучи, як чоловік він мене (Лугано) повністю розчарував».

Однак фотознімок плеча італійця, на якому чітко видно криваві сліди від зубів, свідчить про інше. Переглядаючи відеоповтор, справді важко побачити «класичний» акт кусання обома щелепами. Але у випадку з Суаресом працює трохи інша схема: той відкриває рота і, немов змія, завдає удар у тіло жертви верхніми різцями. Сам Луїс, який одразу після інциденту схопився за зуби, не приховував факт контакту. Водночас журналістам він пояснив, що це К’єлліні вдарив його плечем в обличчя.

Прикметно, що деякі букмекерські контори навіть приймали ставки на те, чи Суарес укусить когось на «мундіалі». Як повідомляють норвезькі ЗМІ, один із їхніх співвітчизників зміг «підняти» пристойну суму на цій події. Поставивши чотири євро, він отримав 670!

Тепер дисциплінарний комітет ФІФА детально вивчатиме епізод із Суаресом. Якщо укус буде підтверджено, на рецидивіста чекає дуже довга дискваліфікація. Лідер уругвайських атак може не зіграти не тільки в матчах «плей-оф» ЧС-2014, а й в наступних 24 офіційних поєдинках чи навіть протягом двох років.

У паралельному матчі групи D збірна Коста-Рики, яка достроково пробилася до «плей-оф», дозволила англійцям набрати перше очко на турнірі, а сама — з сімома балами в активі — спромоглася сенсаційно виграти відверто складну «пульку». Той відчайдух, хто зробив у букмекерів ставку на перше місце «Лос тікос» у групі, озолотився. Адже коефіцієнт на це сягав 2500:1.

Доволі непередбачуваним виглядає й тріумф збірної Колумбії у квартеті С. Граючи на «мундіалі» без свого лідера, травмованого Радамеля Фалькао, колумбійці показали стовідсотковий результат у трьох матчах. Хоча, слід визнати, далеко не найкращим чином виглядали всі їхні опоненти. На тлі непереконливих збірних Японії та Кот-д’Івуару трохи більше пощастило грекам, які вискочили на друге місце завдяки сумнівному пенальті, призначеному еквадорським арбітром Карлосом Верою у ворота івуарійців уже в компенсований час.

Тренер «слонів» Сабрі Лямуші оголосив про свою відставку. А наставник греків Фернандо Сантуш відкинув звинувачення у «антифутболі» його команди, яка пробилася до «плей-оф» ЧС уперше в своїй історії. Бліді елліни, діючи від глухої оборони, можуть дійти і до чвертьфіналу, якщо в наступній зустрічі здолають коста-риканців.

РЕКОРД

Воротар збірної Колумбії Фарід Мондрагон, вийшовши на заміну на 85-й хвилині матчу проти Японії, став найбільш віковим гравцем, який коли-небудь брав участь у поєдинках фінальної стадії чемпіонату світу. Свою гру на бразильському «мундіалі» Мондрагон провів у віці 43 років 3 днів і перевершив досягнення попереднього рекордсмена — камерунця Роже Мілла, який у 1994-му році брав участь у матчі проти Росії у віці 42 років 35 днів.

 

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Бразилія). 3-й тур

Група C

Японія — Колумбія — 1:4 (Окадзакі, 45 — Куадрадо, 17 (пен.); Мартінес, 55, 82; Родрігес, 90; Куяба, 40 340 глядачів)

Греція — Кот-д’Івуар — 2:1 (Самаріс, 42; Самарас, 90+2 (пен.) — Боні, 74; Форталеза, 59 095 глядачів)

Підсумкове становище в групі С:

І В Н П М О

1. Колумбія 3 3 0 0 9-2 6

2. Греція 3 1 1 1 2-4 1

3. Кот-д’Івуар 3 1 0 2 1-5 3

3. Японія 3 0 1 2 2-6 1

Група D

Італія — Уругвай — 0:1 (Годін, 81; вилучення: Маркізіо, 59 (І); Натал, 39 706 глядачів)

Коста-Рика — Англія — 0:0 (Белу-Орізонті, 57 823 глядачі)

Підсумкове становище в групі D:

І В Н П М О

1. Коста-Ріка 3 2 1 0 4-1 7

2. Уругвай 3 2 0 1 4-4 6

3. Італія 3 1 0 2 2-3 3

4. Англія 3 0 1 2 2-4 1

1/8 фіналу: Бразилія — Чилі (28 червня, Белу-Орізонті), Голландія — Мексика (29 червня, Форталеза), Колумбія — Уругвай (28 червня, Ріо-де-Жанейро), Коста-Рика — Греція (29 червня, Ресіфі)...