Солодкий, та не цукор

25.06.2014

Слідом за полуничним достатком південь України готовий потішити усіх небувалою кількістю «смугастиків». За прогнозами спеціалістів, урожай кавунів і динь у липні-серпні перевищить торішній у два-три рази. Якщо в 2013 році, за даними Мінагрополітики, вдалося виростити і реалізувати не більше 450 тонн баштанних, то нинішній рік, за прогнозами фахівців, дозволить поставити справжній рекорд за всі 23 роки незалежності України.

Ціни на смугастих красенів визначають не виробники, а посередники-оптовики. За словами фермерів, саме від них залежить роздрібна ціна товару на ринках України. У Херсоні оптова ціна «смугастиків», як правило, коливається в межах 50-70 копійок за кілограм. А ось в Одесі херсонські кавуни торік продавали по 2 гривні за кілограм, у Києві ще дорожче — по 3 гривні. У нинішньому році ціни як на полуницю,так і на баштан обіцяють бути цілком демократичними. Це пов’язано з тим, що через звуження ринку збуту, викликане відділенням Криму та війною на Донбасі, фермери готові реалізувати свою продукцію без драконівських «накруток».

Однак у збитку що оптовики, що фермери все одно не залишаться. Якщо врахувати, що середній прибуток із продажу 200 тонн кавунів досягає 15-18 тисяч гривень, то зрозуміло, що ця сума дозволить «відбити» витрати на оплату праці робітників і паливно-мастильні матеріали.

Треба сказати, що збирання баштанних культур на Херсонщині вже давно стало улюбленим місцем підробітку для тих, хто тимчасово не має роботи. За добу робітники можуть розраховувати на заробітну плату в межах 100-200 гривень. Така перспектива бажана для багатьох людей, тому щоранку поблизу центрів зайнятості в населених пунктах збираються величезні черги безробітних. Найбільша оплата праці — в передмістях села Великі Копані та поряд з райцентром Гола Пристань.

До речі, херсонські кавуни Росія цього року не побачить, але це не означає, що ринок збуту херсонського баштану зменшиться. Швидше — навпаки, він збільшиться за рахунок нових оптових закупників з Європи, Литви та Польщі. Традиційними покупцями наших кавунів і динь залишаються Білорусь, Молдова і Прибалтика. А от серед екзотики можна називати попит, що збільшився на наших «смугастиків», з Великобританії. Торік тамтешні комерсанти взяли на пробу 20 тонн кавунів і дуже зраділи, коли український товар дуже жваво розійшовся. Отож у нинішньому році — поставка товару за кордон істотно збільшиться. Зазначимо, що в англійських супермаркетах херсонські кавуни продаються, в середньому, по три фунти стерлінгів за кілограм.