«Може, хоч російською почує...»

24.06.2014

Колишні президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма і Віктор Ющенко направили президенту Російської Федерації Володимиру Путіну відкритого листа із закликом: припинити агресію проти України. Свою петицію вони склали й підписали у вікопомний день — 22 червня, чергові роковини початку в СРСР Великої Вітчизняної війни. «Пишемо російською, тому що він (Путін) українською мовою не володіє. Може, хоч російською почує», — прокоментував Кравчук.

Лист починається з того, що Кравчук, Кучма і Ющенко висловлюють підтримку ініційованим Президентом Порошенком припиненню вогню і мирному плану з врегулювання ситуації на Донбасі. «Вашу схвальну про цей план заяву ми сприйняли як позитивний знак. Сподіваємося, що ваші правильні слова будуть підкріплені конкретними кроками з деескалації ситуації, а найманці з Росії скористаються коридором, який глава Української держави готовий створити для їх повернення на батьківщину», — пишуть українські президенти, звертаючись до Путіна.

Вони закликають президента РФ не втратити шанс та перейти на світлу сторону історії. Для цього пропонують йому припинити агресію і злочинну політику щодо багатостраждального українського народу, який не хоче війни з російським народом. Також у листі Кравчук, Кучма і Ющенко відзначають, що за їхнього президентства вони завжди сходилися зі своїми російськими колегами в тому, що Україна повинна бути вільною і незалежною, а її відносини з Росією рівноправними і такими, які сприяють дружбі братніх народів. «Так було, проте ваша політична лінія останнім часом ставить під загрозу не тільки ці базові пріоритети, а й увесь світовий порядок, усі основи, на яких тримається глобальна безпека», — зазначають підписанти.

«На очах усієї планети Росія перетворюється на країну, від якої треба захищатися і якій не можна вірити. Кілька місяців тому ви анексували невід’ємну частину Української держави — Крим, при цьому, ігноруючи як українсько-російські, так і міжнародні договори», — констатували лiдери України 1991—2010 рокiв. «Можна говорити про удар у спину, завданий Україні якраз тоді, коли вона проходила через трагічні випробування громадянського конфлікту. Не випадково зроблене вами в ті дні одержало в народі назву «Грабіж під час пожежі», — додають президенти. Вони відзначають, що й на цьому Путін не зупинився і пішов далі, підтримуючи криваві дії сепаратистів і терористів на сході України.

«Рахунок жертв цієї бойні наближається до тисячі. Зрозуміло, це не йде ні в яке порівняння з сотнями тисяч жертв чеченської війни, яку вели проти тих же сепаратистів, незважаючи на втрати в ім’я цілісності російської держави. Однак тоді це було внутрішньою справою вашої країни. Тепер ви вирішили «з точністю навпаки» перенести ці методи і підходи на нашу землю», — кажуть президенти у зверненні до глави РФ. Вони вважають, що зараз Путін веде до того, щоб створити катастрофу XXI століття — розрив багатовікової дружби українського і російського народів і перетворення історичних братів на кровних ворогів. «Дайте спокій нашій країні! Займіться своєю. Тим більше що її економічні проблеми і зростаюча міжнародна ізоляція як ніколи вимагають вашої участі», — підсумовують автори листа.