Чемпіони люблять трійцю

24.06.2014
Чемпіони люблять трійцю

Василь Ломаченко пiсля бою проти Гарi Расселла. (з сайта boxingscene.com.)

Слідом за братами Кличками, які впродовж тривалого часу були візитною карткою українського професіонального боксу в світі, у ніч iз суботи на неділю за київським часом на спортивному небосхилі зійшла чемпіонська зірка ще одного вітчизняного боксера-професіонала. І Василеві Ломаченку виграти пояс за версією WBO в надлегкій вазі (до 57,2 кг) вдалося вже в третьому бою. Щоправда, здобути цей титул Лом міг ще під час свого другого виходу на профіринг. Тоді проти дворазового олiмпiйського чемпiона ополчився чи не весь світ професіонального боксу.

А от позавчора в калiфорнiйському Карсонi вже ніхто не намагався грати поза правилами. У бою Ломаченка та американця Гарі Расселла-молодшого сильнішого визначив ринг. Кращими за всіма статтями був український боксер, при тому що проти нього діяв раніше непереможний опонент. І хоча звитяга дісталася Василеві за очками, та кількість ударів, котрі пропустив Расселл, уразила багатьох експертів.

«Я не намагався «вимкнути» свого опонента. Я просто виконував свою роботу й ішов до своєї мети», — пояснив Ломаченко той факт, що град його ударів так і не змусив Расселла бодай раз упасти на поміст. Як пояснив після бою Супер-Вася, довгий час він намагався працювати в корпус, аби змусити суперника відкритися. Коли ж у захисті американця з’явилися дірки, Лом методично взявся «розстрілювати» голову Расселла. Гарі виявився не готовим до різноманітних комбінацій майстровитого українця.

За словами Ломаченка, його опонент по нинiшньому чемпіонському бою, на відміну від попереднього — Орландо Салідо, діяв чисто й лише в останньому раунді згадав про брудні прийоми. Василь, уже маючи гіркий досвід брудних ігор, був готовий до сюрпризів. Кiлька ударів нижче пояса жодним чином не вплинули на нашого співвітчизника.

«Будь-який бій — це досвід. А в протистоянні з Салідо його було достатньо», — зазначив Ломаченко. За швидкістю здобуття престижного чемпіонського пояса вiн повторив рекорд тайця Саєнсака Мансуріна.

Без сумніву, наполегливість, iз якою бiлгородднiстровець прагнув якнайшвидше здобути чемпіонський титул у новій для себе царині, багатьох «зубрів» профібоксу неабияк дратувала. Власне, на початку березня, аби не дозволити Василеві перекрити досягнення тайця, проти нього вийшов боксер, який свідомо не вписався у вагові рамки. Надлишок бойової маси надав Салідо суттєву перевагу, а на його бруднi прийоми арбiтр заплющував очi. Порушивши ваговий регламент, Салідо (ще до бою з Василем) був змушений розпрощатися iз чемпіонським поясом. Який, у підсумку, все одно дістався наполегливому українцеві — разом iз 631 тисячею доларiв.

ПОРАЗКА

Британець Мартін Маррей став володарем «срібного» пояса чемпіона за версією WBC у середній вазі (до 72,6 кг). У Монако він із великим запасом перебоксував українця Максима Бурсака. Судді віддали британцеві перевагу з рахунком 119:109, 117:112 і 119:109.