ХРОНІКА

19.06.2014

Хокей

Донецький «Донбас» не братиме участі в наступному сезоні Континентальної хокейної ліги, що проходить під російською егідою. За даними агенції ІТАР-ТАКС, таке рішення прийнято за результатами зустрічі глави КХЛ Александра Медведєва і президента «Донбасу» Бориса Колеснікова.

Напередодні стало відомо, що головний тренер «Донбасу» та збірної України Андрій Назаров залишив клуб і продовжить кар’єру на чолі ХК «Барис» (Астана). Нагадаємо, російський фахівець прийшов у «Донбас» рік тому й одразу вивів донеччан у «плей-оф» КХЛ. Після загострення політичної ситуації на Донбасі Назаров пішов із клубу слідом за групою провідних хокеїстів.

Натомість на робочій нараді керівників хокейних клубів України, що відбулася в Києві, прийнято рішення про створення нової професіональної хокейної ліги. Вже відомо, що ліга складатиметься з десяти клубів, які подали заявки: це ослаблений «Донбас», «Альтаїр» (Дружківка), «Білий барс» (Біла Церква), «Сокіл» (Київ), «Генерали» (Київ), «Компаньйон» (Київ), «Динамо» (Харків), «Кременчук», «Сталь» (Дніпродзержинськ), «Леви» (Львів, домашня арена — на Київщині).

Лідером ініціативної групи УХЛ є Сергій Гончаров. Фінансові гарантії ліга бере на себе, але організацію матчів забезпечуватиме приймаюча сторона. Старт чемпіонату планується в середині вересня.

Футбол

«Дніпро» може бути позбавлений права брати участь у Лізі чемпіонів-2014/15 через «справу Боатенга». Як повідомляють джерела у дніпропетровському клубі, таке покарання віце-чемпіони України можуть отримати через порушення процедури виплати заборгованості із зарплати перед ганським легіонером. На даний момент заборгованість перед Дереком виплачена, але темношкірий півзахисник і ФК «Дніпро» довго судилися, й Боатенг через спортивний арбітражний суд у Лозанні вибив для себе статус вільного агента, після чого перейшов у «Фулхем», а тепер у «Райо Вальєкано».

Окрім того, на сьогоднішньому засіданні дисциплінарної комісії УЄФА може покарати й Федерацію футболу України, яка видала ліцензію «Дніпру» на участь у національному чемпіонаті, незважаючи на проблему з Боатенгом.

У разі негативного для «Дніпра» рішення дніпропетровців у Лізі чемпіонів замінить харківський «Металіст», що фінішував на третій позиції.

* * *

Слідче управління Іспанії зняло з нападника «Барселони» та збірної Аргентини Ліонеля Мессі обвинувачення в податковому шахрайстві на суму 4,1 млн. євро. Однак справа проти батька футболіста, Хорхе Орасіо Мессі, буде продовжена. За версією слідства, саме він — а не футболіст, який просто ставив підпис — несе кримінальну відповідальність за приховування від фіскальних органів великої суми в період із 2007-го по 2009 рік.

Баскетбол

Жінки. Кваліфікація на чемпіонат Європи-2015. Група D. Україна — Німеччина — 92:76 (17:26, 24:6, 29:14, 22:30; Ягупова (20) — Брайтрайнер (17)).

Турнірне становище: Україна — 4 перемоги/0 поразок, Чорногорія — 3/0, Німеччина — 0/4, Фінляндія — 0/3.

Легка атлетика

Український стрибун у висоту Богдан Бондаренко посів перше місце на легкоатлетичному турнірі «Золота шиповка», який відбувся в чеській Остраві. Наш спортсмен із першої спроби взяв висоту 2.33 м, що є рекордом турніру, а наступну — 2.40 — подолати не зміг. Ще один представник України Андрій Проценко став третім (2.26).

У бігу на 200 м Христина Стуй показала свій кращий результат у сезоні — 23.22 сек., це четверте місце.

Бокс

Торги на організацію поєдинку між чемпіоном за трьома професійними версіями Володимиром Кличком та обов’язковим претендентом на титул IBF Кубратом Пулєвим виграла промоутерська компанія братів Кличків К2, яка заплатила 7,25 млн. доларів. Імовірно, що бій між українцем та болгарином пройде 6 вересня в німецькому Гамбурзі.