Справа Філімонова живе

19.06.2014
Справа Філімонова живе

Після своїх незграбних дій Ігор Акінфєєв виловив м’яч уже за лінією воріт. (з сайта ФІФА.)

За даними ВЦІОМ, 13% росіян упевнені, що після тріумфу в Криму, на сочинській зимовій Олімпіаді та чемпіонаті світу з хокею велика Росія виграє й чемпіонат світу з футболу. 25% опитаних громадян РФ упевнені, що їхня збірна принаймні дійде до фіналу. Можна уявити, яким буде розчарування мешканців Російської Федерації, якщо підопічні Фабіо Капелло взагалі не вийдуть зі своєї групи, найслабшої на «мундіалі». А такий сценарій бачиться досить імовірним після вчорашньої нічної нічиєї «триколірних» із Південною Кореєю.

Представники квартету Н вступили в боротьбу останніми. Спершу збірна Бельгії, у складі якої підібралося ціле сузір’я молодих обдарованих футболістів, здобула вольову перемогу над Алжиром, таким чином підтвердивши статус фаворита «пульки». Тоді як росіяни в день 68-річчя свого італійського тренера ледве врятувалися від поразки корейцям — 1:1.

Певно, ніколи українські любителі футболу не вболівали з такою силою за далеку Корею. Як можна було побачити в соціальних мережах, наш народ почав навіть осягати ази корейської мови, аби заспівати «Путін — х**ло!» в стилі Чосон. Хтозна, чи така потужна енергетика, чи щось інше вплинуло на воротаря Ігоря Акінфєєва, але він пропустив наразі найбільш безглуздий м’яч ЧС-2014. Дальній удар Лі Гин Хо з-за меж штрафного майданчика зовсім не відносився до розряду тих, що не беруться. М’яч просто летів у руки Акінфєєву, однак голкіпер ЦСКА примудрився не втримати снаряд, і той, немов слимак, перетнув лінію воріт. Трохи раніше корейці кілька разів перевіряли Ігоря «пострілами» здалеку, й він невпевнено відбивав шкіряного перед собою. Спроба схопити м’яч «намертво» закінчилася плачевно. Так само колись після удару Шеви зганьбився Філімонов...

«Хочу вибачитися перед уболівальниками за пропущений гол. Це була дитяча помилка. Справа не у м’ячі, не в його особливостях — підвели руки. Дякую тренеру і партнерам, які мене підтримали», — пояснив Акінфєєв поведінку шкіряної «Бразуки». Втішило його ще й те, що «джокер»-«зенітівець» Олександр Кержаков зрівняв рахунок на добиванні також після не зовсім удалої гри воротаря, Джун Сун Рена.

Цікавий факт: Росія — єдина на ЧС збірна, чиї гравці представляють тільки власну національну першість. За словами московського динамівця Олександра Кокоріна, в стартовому матчі їх «розбив мандраж». Подейкують, що піднімати бойовий дух співвітчизників до Бразилії летить сам президент Росії.

А збірна самої Бразилії позавчора теж не вразила своїх уболівальників. Після стартових перемог у групі А «пентакампеони» й мексиканці вочевидь розглядали очний поєдинок більше зі стратегічного, ніж тактичного боку. Перемога однієї зі сторін суттєво наближала її до раунду «плей-оф», тоді як невдахи цього протистояння опинилися б у не надто комфортних турнірних умовах. Відтак не дивно, що обидва наставники, Луїс Феліпе Сколарі й Мігель Еррера, вирішили не заглиблюватися в премудрості атакувального бою. Попри те, що від господарів очікували видовищної, креативної гри, Сколарі віддав перевагу в центрі поля опорникам, які більше опікувалися руйнівними діями. Зрештою, вийшло так, що конструюванням наступальних дій у бразильців, по суті, займався лише Неймар. Іншого універсала-«індивідуаліста», Халка, Сколарі — начебто через травму — залишив поза заявкою. Це відверто засмутило гравця пітерського «Зеніта». «Немає в мене ніякої травми, я її вже залікував і був готовий зіграти проти мексиканців», — зазначив Халк.

Неймарові ж самотужки вирішити долю матчу не вдалося. Як не намагався він своїми фінтами та затяжними проходами від центрального кола прорвати насичений захист мексиканців, усе марно. Не зміг форвард «Барселони» вразити ворота Гільєрме Очоа й зі «стандартів», які він хвацько брався виконувати. Відтак Мексика в другому матчі поспіль зберегла свої ворота на замку. Щоправда, й сама не забила. «Ми чудово зіграли в обороні, тому заслужили це очко. Не пропустити від Бразилії — це неймовірно. Вважаю, що це був матч життя», — сказав після гри голкіпер Очоа.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Бразилія). 1-й тур. Група Н. Росія — Південна Корея — 1:1 (Кержаков, 74 — Л. Г. Хо, 68; Куяба, 37 603 глядачі), Бельгія — Алжир — 2:1 (Феллаїні, 70; Мертенс, 80 — Фегулі, 25 (пен.); Белу-Орізонті, 56 800 глядачів).

2-й тур. Група А. Бразилія — Мексика — 0:0 (Форталеза, 60 342 глядачі).