Безпомилковий прагматизм

18.06.2014
Безпомилковий прагматизм

Томас Мюллер робить «хет-трик». (з сайта ФІФА.)

Як відомо, правил без винятків не буває. Так само і футбол не можна уявити без нічиїх. Однак упродовж трьох перших днів чемпіонату світу в Бразилії не було зафіксовано жодної мирової. Проте безкінечно тривати свято справжнього безкомпромісного футболу не могло. Хтось-таки мав стати винятком...

Хоча говорити, що збірні Ірану та Нігерії не прагнули досягти перемоги, не можна, проте відверто низький рівень виконавської майстерності призвів не тільки до прем’єрної нічиєї на турнірі, а й до першого «сухого» поєдинку «мундіалю».

«Звісно, вболівальники хотіли побачити чотири чи п’ять голів, але ми хотіли завершити цей поєдинок з одним очком», — прокоментував нулі на табло португальський наставник іранської збірної Карлуш Кейруш. Натомість очільника нігерійців Стівена Кеші нічия не надто потішила, адже, будучи в протистоянні з іранцями-фаворитами, «орли» практично нічого не змогли продемонструвати в атаці. «Мої хлопці нервували, тому не змогли нормально ввійти в гру. Ми зіграли не так, як очікували», — зазначив Кеші.

Водночас наставник збірної Німеччини Йоахім Льов навряд чи відшукає критичні моменти в грі своїх підопічних, яку вони продемонстрували в поєдинку проти португальців. Загалом прагматичний та виважений футбол бундестім демонструє незалежно від статусу суперників. Що вже говорити про двобій із командою-грандом. У протистоянні з «європейськими бразильцями» німецькі футболісти зіграли практично ідеально. За винятком однієї обрізки, після якої Кріштіано Роналдо гостро атакував ворота Мануеля Нойєра, підопічні Льова більше не давали приводів супернику для взяття своїх воріт. Натомість португальці неймовірно погано зіграли в обороні, пропустивши чотири м’ячі. Щоправда, їхній наставник Пауло Бенту причиною такого «голепаду» назвав «помилкові рішення арбітра», який спершу, на початку зустрічі, призначив «необов’язковий пенальті», а згодом «необґрунтовано» вилучив з поля захисника команди грубіяна Пепе. Щоправда, з глядацького боку дії серба Мілорада Мужича виглядають повністю адекватними. Та й, власне, сам Бенту зрештою визнав, що такої кількості помилок в обороні, які допомогли оформити Томасу Мюллеру перший на ЧС «хет-трик», робити не можна.

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Бразилія). Група G. Німеччина — Португалія — 4:0 (Мюллер, 11 (пен.), 45, 78; Хуммельс, 32; Салвадор, 51081 глядач)

Гана — США — 1:2 (Айю, 82 — Демпсі, 1; Брукс, 86; Натал, 42345 глядачів).

Група F. Іран — Нігерія — 0:0 (Курітіба, 39081 глядач).