Без фіналу, але з «бронзою»

17.06.2014
Без фіналу, але з «бронзою»

Шаблістки Ольга Жовнір, Ольга Харлан, Галина Пундик та Олена Вороніна — бронзові призерки ЧЄ-2014. (з сайта НФФУ.)

Попри те, що в українському фехтуванні час від часу спалахують нові зірочки, стабільний результат демонструють лише наші шаблістки, яких до медальних вершин веде неперевершена Ольга Харлан. Саме завдяки її старанням на чемпіонаті Європи в Страсбурзі українська збірна розжилася двома нагородами, що дозволило «синьо-жовтій» команді мушкетерів посісти в загальному заліку четверте місце.

Як уже повідомляла «УМ», перша українська медаль на ЧЄ стала наслідком відмінної роботи Харлан у індивідуальному турнірі, де вона здобула своє п’яте континентальне «золото». А коли на турнірі розпочалися командні змагання, Харлан і Ко здобули «бронзу».

Звісно, що після минулорічного золотого тріумфу наших шаблісток на чемпіонаті світу континентальна нагорода значно нижчої проби виглядає як невдача. Утім, як кажуть спортсмени, завжди перемагати неможливо. Особливо тоді, коли тобі протистоять мотивовані господарки турніру, яких несамовито підтримують місцеві уболівальники.

Власне, збірна Франції зупинила нашу титуловану збірну в півфіналі, перемігши її з рахунком — 45:30, таким чином не дозволивши їй уперше з 2007 року вийти до головного бою ЧЄ. Водночас завершити домашній єврофорум на мажорній ноті француженкам не вдалося — у вирішальному протистоянні вони поступилися потужним росіянкам. А наші дівчата після болючого фіаско в півфіналі не знітилися й у матчі за «бронзу» «розібралися» з угорками — 45:39.

Відзначимо, що після тривалої перерви, що була обумовлена травмою, в стрій нашого іменитого квартету повернулася Ольга Жовнір. Водночас місце іншої досвідченої спортсменки Олени Хомрової, як і на ЧС-2013, у Страсбурзі залишилося за Оленою Вороніною.

Дуже близькою до п’єдесталу була українська збірна шпажистів, утім за кількадесят секунд до завершення «бронзового» матчу проти росіян нашим суперникам удалося завдати вирішального удару.

Загалом, наші північні сусіди в медальному протоколі ЧЄ-2014 посіли другу позицію (2 золоті нагороди, 6 срібних, 3 бронзових), а переможцями загального заліку стали італійські фехтувальники (4-3-3).