Богдан летить дедалі вище

17.06.2014
Богдан летить дедалі вище

Стрибає Богдан Бондаренко. (з сайту «Діамантової ліги».)

Як справжнього героя позавчора ввечері зустрічали в аеропорту «Бориспіль» 24-річного українського легкоатлета Богдана Бондаренка. Пасажир рейсу PS 232 із Нью-Йорка напередодні на етапі «Діамантової ліги» повторив рекорд Європи у стрибках у висоту і встановив новий національний рекорд України — 2,42 м. Вище за всю історію стрибала лише одна людина — світовий рекордсмен кубинець Хав’єр Сотомайор (245 см).

Минулий рекорд України, встановлений торік, також належав Бондаренкові — 241 см. У нинішньому сезоні після зимової паузи харків’янин «запрягав» недовго. На етапі «Діамантової ліги» в Римі Богдан посів друге місце з результатом 2,34, а переміг тоді катарець Мутаз Есса Баршим, стрибнувши на знайомі Бондаренкові 2,41. І ось через дев’ять днів українець знову зійшовся в секторі з азіатом. На турнірі Adidas Grand Prix у Нью-Йорку між спортсменами відбулася справжня дуель з елементами трилера. Стрибуни брали висоту за висотою, і 2,42 здолали обидва. Баршим встановив новий рекорд Азії, але поступився Богданові першим місцем, бо використав більше спроб. Як і після тріумфу на чемпіонаті світу-2013 у Москві, Бондаренко намагався підкорити планку на рівні 246 см, однак зазнав невдачі. Будемо вірити, цю фантастичну висоту він візьме в майбутньому.

Після американського успіху Богдан зосередиться на підготовці до чемпіонату Європи, що пройде в Цюріху 12-17 серпня. Значні види на цей турнір має й ще один наш стрибун-висотник — Андрій Проценко, який у Нью-Йорку здобув «бронзу» з особистим рекордом 2,35 м.

 

А ІНШІ ЯК?

Успішним для українців став і міжнародний легкоатлетичний турнір в іспанській Уельві. Ірина Новожилова перемогла в секторі для метання молота (70,08 м), Анна Рижикова з найкращим для себе результатом сезону фінішувала другою на дистанції 400 метрів із бар’єрами (55,22 сек.). Наталія Пигида була тут четвертою на 400-метрівці (53,62).

На змаганнях Moscow Challenge Ольга Земляк виграла забіг на 400 метрів із часом 51,69 сек. Віталій Бутрим в аналогічних змаганнях чоловіків став шостим (46,96). А Володимир Супрун — сьомим на 200 метрах (21,88). Тарас Неледва в Москві завершив змагання зі стрибків у довжину п’ятим (7,41 м). Олексій Сокирський (75,34 м) та Анна Скидан (69,82) були шостими в метанні молота.