Домашня команда

13.06.2014
Домашня команда

На очах очільника збірної Бразилії Сколарі Неймар відпрацьовує удари «Бразукою» — офіційним м’ячем ЧС-2014. (з сайта ФІФА.)

Зіграти на чемпіонаті світу, що вчора стартував у Бразилії матчем між збірною-господаркою та командою Хорватії, мала всі шанси й українська національна збірна. Але в драматичній боротьбі підопічні Михайла Фоменка поступилися місцем на святі футболу французькій збірній, якій у тому нещасливому для наших футболістів «плей-оф» неабияк допоміг Франк Рібері.
Водночас долати груповий етап фінальної частини «мундіалю» команді Дідьє Дешама доведеться без своєї головної зірки. Проблеми зі спиною не дозволили лівому «вінгеру» «Баварії» поїхати до Бразилії. Власне вся Франція чекала на позитивні новини з лазарету французької команди, проте швидко відновити ключового футболіста команди ескулапам збірної не вдалося. Більше того, як свідчать деякі французькі ЗМІ, саме їхні прорахунки в лікувальній стратегії призвели до того, що Франк пропустить ЧС.

Куди їм без Рібері?

Вочевидь, залишившись без головного натхненника своїх атак, «галлів» чекає доволі складний процес реабілітації за провальний виступ на африканському «мундіалі», коли під орудою Раймона Доменека французи, попереднього пересварившись, не змогли подолати груповий відбір, у якому набрали лише одне очко. Щоправда, в Бразилії, з огляду на рівень суперників по квартету Е, «триколірні», навіть і без Рібері, мусять виходити з групи. Їхній основний конкурент по «пульці» — швейцарці, яких другий цикл поспіль очолює мудрий німець Отмар Хітцфельд. На попередньому ЧС вони сенсаційно обіграли майбутніх чемпіонів — іспанців, утім вийти з групи не змогли. Цього разу «сировари» мають непогані шанси разом iз французами пробитися у «плей-оф». Навряд чи нечасті гості «мундіалів» — Еквадор та Гондурас — зможуть випередити європейців у квартеті.

Натомість у «пульці» А єдиній команді зі Старого Світу доведеться не просто пройти до «плей-оф». Збірній Хорватії, до заявки якої потрапило троє представників української прем’єр-ліги, протистоятимуть головні фаворити «мундіалю» — бразильці, непоступливі мексиканці та майстри сенсацій із Камеруну. «Закрию Неймара в готельному номері», — такий план з нейтралізації форварда «Барселони» та «пентакампеонів» запропонував капітан «картатих» Даріо Срна. Хоча, насправді, не одним Неймаром небезпечні господарі ЧС. По суті, у кожній ланці бразильської збірної є зірка планетарного рівня, знайти проти якої «антидот» буде вельми складно. Утім у першу чергу слід виділити Халка з «Зеніта» та кращого бомбардира Кубка конфедерацій-2013 — Фреда із «Флуміненсе». Загалом нинішній склад бразильської збірної, як ніколи раніше, відзначається своєю командною міццю. Додати до цього аргументу ще й підтримку рідних трибун і стає зрозумілим, чому саме бразильців букмекери називають головними претендентами на Кубок світу.

Із цим фактом не надто погоджуються чинні чемпіони світу — іспанці. За словами гравців «Червоної фурії», до Бразилії вони прибули в прекрасній формі й готові до захисту титулу. Думається, пам’ятають підопічні Вісенте Дель Боске й болюче фіаско від господарів «мундіалю» в фіналі Кубку конфедерацій-2013 (0:3), що додатково мобілізує іспанських футболістів. Утім для початку чемпіонам доведеться пройти непростий іспит у групі В, де їх чекає зустріч зі срібними призерами ЧС-2010 — голландцями та, можливо, відкриттям турніру — збірною Чилі, в якій змужніло ціле покоління наступників Івана Саморано та Марсело Саласа. Півзахисники Артуро Відаль та Марсело Діас грають перші скрипки в «Ювентусі» та «Базелі», а без Алексіса Санчеса та Едуардо Варгаса важко уявити сучасні «Барселону» та «Валенсію». Водночас збірна Голландії, в порівнянні зі «срібним» «мундіалем»-2010, відчутно помолодшала, хоча до нових висот її одначе тягнутимуть перевірені бійці — Ар’єн Роббен iз «Баварії» та Робін ван Персі з «Манчестер юнайтед». А от сподіватися, що збірна Австралії, де найвідомішою постаттю буде її 34-річний ветеран Тім Кехілл, який представляє «Нью-Йорк ред булл», здатна на сюрприз, не випадає.

Новий старий Мессі

Водночас під статус темної конячки чемпіонату світу можна віднести весь квартет С, де немає ні відвертих фаворитів, ні явних аутсайдерів. Цікаво, що це той рідкiсний випадок, коли, завдяки волі жереба, кожен із цієї четвірки — Колумбія, Греція, Кот-д’Івуар, Японія — має рівні шанси на вихід до наступного раунду турніру.

Без сумніву, непроста турнірна доля очікує й на представників «пульки» D. На перший погляд, у ролі фаворитів тут виступають команди Англії та Італії. Проте, пам’ятаючи про постійні проблеми, які виникають у «левів» на «мундіалях», та провальний виступ «Скуадри адзурри» на ЧС у ПАР, коли вона не подолала груповий відбір, не виключено, що до числа учасників 1/8 фіналу зможуть потрапити збірні Уругваю чи навіть Коста-Ріки, яким на руку грає географічний фактор. Хоча, відверто, представники зони КОНКАКАФ виглядають у цій четвірці слабкою ланкою. Натомість уругвайці, які чотири роки тому несподівано для багатьох посіли четверте місце в Південно-Африканській Республіці, цілком здатні повторити той успіх. Для цього в очільника уругвайців Оскара Табареса є «важка артилерія» — найрезультативніший гравець англійської прем’єр-ліги-2013/2014 Луї Суарес, лідер атак «ПСЖ» Едінсон Кавані та один із кращих голеадорів ЧС-2010 35-річний Дієго Форлан, який наприкінці своєї кар’єри переїхав до Японії.

Територіальна близькість до місця проведення планетарної першості та наявність у складі команди мегазірки змушує експертів віднести до головних претендентів на «золото» збірну Аргентини. Хоча, приїхавши в аналогічному статусі на попередній «мундіаль», «біло-блакитні» з тріском вилетіли з нього у чвертьфіналі, поступившись німцям — 1:4. Щоправда, той провал повісили на Дієго Марадону, який не зміг склеїти зіркових аргентинців у єдиний монолітний колектив. Утім новому очільнику «селесао» Алехандро Сабельї, схоже, вдалося вписати в колектив і Ліонеля Мессі з Серхіо Агуеро, й Гонсало Ігуаїна з Анхелем ді Марією. Власне кваліфікацію до «мундіалю» збірна Аргентини пройшла на одному диханні, вигравши груповий турнір. А Мессі, який у ПАР не забив жодного голу, нарешті почав забивати й за збірну, десять разів відзначившись у матчах відбору. Зрештою, думається, не буде проблемою для Аргентини й подолання групового етапу фінальної частини бразильського «мундіалю», адже єдиним реальним опонентом Мессі та Ко стане збірна Боснії та Герцеговини на чолі з Едіном Джеко. Водночас зустрічі з командами Ірану та Нігерії стануть для обох фаворитів квартету F легкою прогулянкою.

Вічні призери

Іще один претендент на найвищі відзнаки — команда Німеччини — прописалася в «пульці» G. Призер трьох останніх «мундіалів», бундестім знову готується до штурму золотої вершини, яку востаннє вона підкорювала в 1990 році. Утім, як і раніше, тренерському штабу не вдалося вирішити головної проблеми «німецької машини», яка, здається, й не дозволяла їй підніматися на найвищу сходинку світового п’єдесталу. Відсутність другого забивного форварда, який зміг би підтримати чи замінити в необхідний момент невтомного Мирослава Клозе, не дозволяє німцям у вирішальні моменти дивувати своїх опонентів. Хоча, на думку Дієго Марадони, в німецькій команді з’явився справжній талант. Від атакувального півзахисника «Баварії» Маріо Гьотце легендарний аргентинець очікує в Бразилії чогось особливого. Безперечно, з найкращого боку прагнутиме показати себе й володар «Золотого м’яча» португалець Кріштіано Роналдо, збірна якого перетнеться на груповому етапі з німцями, ганцями та командою США. Проте не виключено, що через незаліковану травму «К7» буде економити сили на матчі вирішальної стадії.

А суперниками двох найкращих команд квартету G по першому раунду «плей-оф» стане дует переможців групи Н, куди потрапили збірні Бельгії, Алжиру, Росії та Південної Кореї. Лідером внутрішньогрупових перегонів експерти в один голос називають бельгійців, в складі яких зібралася ціла низка обдарованої молоді — голкіпер «Атлетико» Куртуа, півзахисник «Челсі» Азар та «хавбек» «Вольфсбурга» де Брейне, а також форвард «МЮ» Янузай. Водночас цементуватиме цей молодняк досвідчений захисник «Манчестер Сіті» Венсан Компані. Загалом, наставник «червоних» Марк Вільмотс має чудовий вибір виконавців. Натомість у очільника росіян Фабіо Капелло такого вибору немає. Травма капітана команди Романа Широкова, через яку він не зміг поїхати до Бразилії, стала справжньою трагедією для всієї футбольної Росії. «Погано, що вся команда залежить від одного футболіста», — заявив «спартаківець» Олег Романцев. Відтак тепер незрозуміло, чого очікувати від росіян — злету чи падіння.

ПОЛЕ БОЮ

Стадіони чемпіонату світу-2014

Назва арени Місто    Місткість    Рік зведення

«Мінейран» Белу-Орізонті    62547    1965

«Національний стадіон» Бразиліа    70042    1974

«Пантанал» Куяба    42968    2013

«Байшада» Курітіба    43981    1914

«Кастелан» Форталеза    64846    1973

«Амазонія» Манаус    42374    2013

«дас Дунас» Натал    42086    2014

«Бейра-Ріо» Порту-Алегрі    51300    1969

«Пернамбуку» Ресіфі    46154    2013

«Маракана» Ріо-де-Жанейро    76935    1950

«Фонте-Нова» Салвадор    56000    1951

«Корінтіанс» Сан-Пауло    68000    1983