«Залакований грибок»?

12.06.2014
«Залакований грибок»?

Красиві нігті — насамперед здорові.

«Покажи мені свої нігті, і я скажу — хто ти: які проблеми із здоров’ям турбують, на що маєш звернути увагу». Саме так можна перефразувати відомий вислів про друга. Як стверджують лікарі, зовнішній вигляд нігтів здатен повідати фахівцю багато цікавого — деякі зміни в роботі організму чітко «відбиваються» на нігтьових пластинах. Та й самі нігті часто стають об’єктом атаки грибків та мікробів, що провокують складні захворювання. Тож приділяти їм увагу важливо не час від часу, а — щодня.

І не чекайте «урожаю»

Проблема грибкового ураження нігтів, кажуть лікарі, особливо актуальна влітку. Адже в цей час ми частіше буваємо біля річки, на морі, ходимо босоніж. А «збираємо урожай» уже восени: саме під кінець сезону відпусток активно проявляється грибкова хвороба. Тоді люди переходять на закрите взуття, відтак тепле і вологе середовище дозволяє грибкам (якщо вони влітку затесалися до вас «у довіру») капостити у нігтьовій пластинці.

«Особливо грибки полюбляють тісне взуття із синтетичного матеріалу, — наголошує в розмові з «УМ» заступник головного лікаря Київського шкірно-венерологічного диспансеру №2 Наталія Лага. — Грибки найчастіше паразитують на нігтях, а передаються від людини до людини через предмети вжитку — рушники, взуття, на килимках, у спортивних залах чи душових кімнатах. Ризикують також люди, які працюють у вологих приміщеннях чи постійно носять тісне взуття. Якщо хтось із домочадців має грибкове захворювання, то ризик підхопити недугу зростає до 60%. Хоча для цього необхідні «сприятливі» передумови: знижений імунітет або спадкова схильність. Інфекція боїться людей загартованих, iз добрим станом здоров’я і міцним імунітетом. Важливо також, щоб людина дотримувалася правил гігієни».

«Синдром наперстка» та інші неприємності

Грибок на руках, за словами пані Наталії, може розвиватися роками. Проблема стає очевидною, коли нігті стають потовщеними, бугристими, а нігтьові пластинки іноді нагадують кігті птиці. Колір нігтів може бути жовтувато-коричневий, у деяких випадках — сіруватий, iз роздвоєнням на кінці. Нігті стають крихкі, ламаються.

Але не завжди зміну кольору та структури нігтів спричиняє грибкова хвороба. Іноді причиною неприємних метаморфоз стає збій у роботі внутрішніх органів, або такі захворювання як псоріаз, плаский лишай чи екзема. Скажімо, при псоріазі нігтьова пластинка також потовщується, має жовтий колір, а на її поверхні з’являються крапкоподібні вдавлення — «синдром наперстка». У разі, якщо вас занепокоїв зовнішній вигляд нігтів, найрозумніший вихід — порадитися із фахівцем. Лише лікар iз допомогою спеціальних досліджень — бактеріологічного, бактеріоскопічного — зможе підтвердити факт захворювання і призначити адекватне лікування.

Щоб інфекція не пішла «по руках»

Лікування грибкової хвороби непросте. Насамперед вимагає часу і наполегливості. Важливо розпочати терапію на початковій стадії, доки недуга не запущена. За словами Наталії Лаги, якщо ніготь уражений на третину, то такий процес можна зупинити з допомогою місцевої терапії. Коли ж ураження більше, то лікування має бути комплексним — і місцевим, і внутрішнім. Зверніть увагу, що протигрибкові препарати досить токсичні, тому їх прийом має контролювати фахівець. Не призначайте собі мікстур і «чудодійних» мазей. Лікар має стежити за загальним та біохімічним аналізом крові, контролювати аналіз сечі.

— Якщо бачимо наполовину зруйновану нігтьову пластинку, то грибок зачаївся десь між здоровою і вже зруйнованою ділянкою нігтя, — пояснює лікар. — Наносити препарати зверху неефективно — вони не проникають до місця ураження. У таких випадках хворим стоншують або видаляють нігтьову пластинку. На руках вона повністю відновлюється за три місяці, на ногах — за шість.

Таким чином, каже лікар, місцеві препарати краще проникають у вогнище ураження, що скорочує тривалість лікування. Видаляти чи стоншувати нігтьову пластинку можна в різні способи — хірургічним методом чи з допомогою сучасного манікюрного та педікюрного обладнання.

До речі, лікарі помітили, що жінки більше наражаються на небезпеку, ніж чоловіки. Чому? «У більшості жінок нігті покриті лаком, тож відразу проблему завважити важко, — вважає Наталія Лага. — Також є ризик у салонах краси та манікюрних кабінетах, оскільки там не завжди дотримуються правил стерильності. І якщо майстер користується необробленими інструментами, то, цілком імовірно, інфекція піде далі «по руках».

Лікар застерігає: нинішня мода на нарощені нігті таїть небезпеку для здоров’я. Так, такі нігті виглядають стильно і акуратно, але під цим «неперевершеним творінням» може легко поселитися грибок, який розвиватиметься безкарно, оскільки наслідків тривалий час просто не помітно. Дерматологи наголошують, що накладати штучні нігті можна лише у випадку, якщо ви повністю упевнені: грибкової хвороби нігтів у вас немає. Обов’язково робіть перерву в процедурах: певний час ваші нігті мають відпочивати від силікону. Через кожні три місяці знімайте штучні нігті й місяць-два живіть із природними.

Тріщинки — вхідні ворота недуги

Що важливо знати і робити для того, аби нігті були здоровими і в формі?

Фахівці не радять глибоко обрiзати ніготь iз боків, бо можете змінити напрям його росту, і ніготь вростатиме в бокові валики. Не можна викручувати ножиці під час підрізання: робіть це невеликими кроками. Зберігайте природну форму нігтів, підрiзайте не дуже коротко — на рівні подушечки пальця. Бічні кути заокруглюйте з допомогою пилочки. Працюйте нею в одному напрямi, аби не пошкодити нігтьову пластинку. Слід відсувати шкірку, яка заповнює нігтьову пластину, і ретельно обробляти кутикулу. Можна відсувати кутикулу дерев’яними паличками, або обережно обрізати спеціальними кусачками. До речі, під час таких процедур — якщо вони регулярні, людина може вчасно помітити зміни в своїх нігтях.

І не забувайте: нігтьова пластинка, так само, як шкіра рук і стоп, потребує живлення. Це може бути крем для рук та нігтів або спеціальні засоби для нігтів i кутикули — лаки, аерозолі, креми. Корисно втирати в нігтьову пластину косметичну олію (мигдальну, лляну).

Звертайте увагу на сухість ніг та тріщини на стопах. У тріщини та стоншену шкіру грибок потрапляє частіше, наголошує Наталія Лага.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Колір має значення

Якщо нігті блакитнуватого кольору, це може свідчити про недостатню роботу легень, серця. Таким чином дається взнаки дефіцит кисню в організмі. Обов’язково порадьтеся з терапевтом, зробіть флюорографію. Жовтуватий колір нігтів може вказувати на проблеми з печінкою та жовчним міхуром. Тут не завадить біохімічний аналіз крові, УЗД внутрішніх органів. Якщо ж нігті занадто прозорі — це наслідок хронічного стресу. Коли нігті набувають форму годинникового скла — закруглені по краях і потовщені всередині — можлива патологія в роботі легеневої системи. У такому разі зволікати з візитом до лікаря просто небезпечно! Білуваті цяточки на нігтях свідчать про негаразди в роботі щитоподібної залози. Якщо такі цяточки з’являються в дітей — не лякайтеся. Рівень гормонів у малюків ще не відрегульований. А ось коли цятки «живуть» на нігтях довго, у будь-яку пору року, — йдіть по пораду до фахівця.