Канал, який годує Крим

12.06.2014
Канал, який годує Крим

Головна споруда Північнокримського каналу.

Увівши війська на Кримський півострів, російська влада не думала про найпростіші економічні чинники. Насамперед про те, що Крим нерозривно пов’язаний з Україною не лише політично: вода та електроенергія надходять туди з території нашої держави.
Про те, що Росія не знає, як їй впоратися із «новонабутою» територією, свідчить один показовий факт: державне телебачення РФ включило проблему кримської води до переліку своїх маніпуляційних сюжетів. Україну звинувачують ледь не у тому, що ми прагнемо влаштувати водну блокаду для кримчан. Водночас науковці ж заперечують будь-яку політичну складову в намаганні офіційного Києва встановити ринкову ціну на доволі дорогий товар — прісну воду. Свою точку зору «УМ» висловив і доктор географічних наук, член Громадської ради при Державному агентстві водних ресурсів Віктор Вишневський.

— Останнім часом російські ЗМІ часто звинувачують Україну в тому, що вона припинила подачу води у Крим. Наскільки це відповідає істині?

— Аби відповісти на це запитання, потрібно сказати, що свої потреби у воді Крим до останнього часу забезпечував насамперед завдяки Північнокримському каналу, що бере початок з Дніпра, точніше — зі створеного на ньому Каховського водосховища. Далі вода подавалася сотням споживачів, що розкидані на величезній території від Каховки до Керчі. Раніше всі ці споживачі укладали договори на подачу води, згідно з якими вона й подавалася. Нині через російську агресію цей механізм зруйновано.

— Чому ж договір чи договори досі не підписано?

— За нинішніх реалій, коли Управління Північнокримського каналу позбавлено можливості оперувати в Криму, виконувати там свої функції воно принципово не в змозі. Забезпечити кримських споживачів водою могла би нова кримська організація, яка взяла би на себе відповідні функції. Але, судячи з усього, така організація досі не створена. Відповідно, немає й жодних пропозицій. Власне, це можна було передбачити, адже узгодити інтереси численних споживачів та їх можливості дуже складно. Cловом, анексія Криму призвела до псування механізму, який налагоджувався не один рік.

— Якою ж є ситуація сьогодні?

— Не маючи жодних правових підстав для подачі води на Крим і водночас маючи численні зобов’язання перед суб’єктами господарювання в Херсонській області, українській стороні довелося збудувати нову регулюючу споруду поблизу межі з Кримом. Ця споруда дозволила істотно поліпшити подачу води споживачам Херсонщини. Водночас трохи води на Крим усе ж подається — в обсязі, що цілком достатній для задоволення питних потреб місцевого населення. Звісно, це менше, ніж раніше, але задарма воду ніхто в світі у великих обсягах не надає.

— У такому разі чому ж невдоволена російська сторона?

— Головна причина полягає в тому, що російська сторона невдоволена самим фактом існування України як держави. За цим шукається привід, аби Україну в чомусь звинуватити. Звісно, що Держводагентство готове збільшити водоподачу, але вода, за великим рахунком, такий самий ресурс, як газ, за який Росія дере з нас три шкури. Зрозуміло, що продаж будь-якого ресурсу має здійснюватися на договірній основі й за певну плату.

— Якою ж вам бачиться перспектива?

— На жаль, нічого доброго у сфері водного господарства Криму, принаймні в найближчі роки, не буде. Водогосподарський комплекс Криму ще донедавна був одним із найдосконаліших, і не лише в Україні. У тій же Росії нічого подібного не створено. Уявіть собі лише довжину Північнокримського каналу — 400,5 км! У своїй головній частині він здатен пропускати майже 300 кубічних метрів води. Це приблизно стільки, скільки несе річка Десна. Взимку, коли канал не працює, подача води виконувалася з наливних водосховищ, які заздалегідь наповнювалися. Усім цим надзвичайно складним господарством опікувалося управління каналу, що розташоване біля Каховського водосховища в місті Таврійськ. Тепер же без належного управління та обслуговування забезпечити роботу водогосподарського комплексу, який сформувався на базі ПКК, неможливо.

Оскільки поливний сезон у Криму практично зірвано, уже за два місяці більшість кримських полів стануть схожими на пустелю. У свою чергу, без засобів існування залишаться тисячі людей, а це призведе до зростання злочинності. Можна передбачити поширення розкрадання гідротехнічних споруд, трубопроводів, дощувальних машин, що спостерігалося в 90-ті роки. Уже за кілька років від усього того добра, яке працювало як годинник, залишаться лише спогади.

— Чи існує змога вирішити водні проблеми Криму без Північнокримського каналу?

— Проблеми з водою Крим мав здавна, і невипадково їх було розв’язано саме шляхом будівництва каналу. Інших шляхів просто немає. Неприємно навіть чути безглузді ідеї перекидання води з Кубані. Цю воду, в принципі, забрати можна, але подати її в північну частину Криму, де зосереджені основні посіви рису та овочів, нереально. Так само нереальною є ідея розпріснення морської води. Для цього потрібно чимало енергії, якої, як відомо, Криму не вистачає. Перевозити воду суднами — теж безглуздя, адже навіть дуже великий танкер здатен взяти на борт 100 тисяч кубометрів. Криму ж щороку потрібно один мільярд кубометрів, або 10 тисяч ходок такого танкера.

— У чому ж тоді вихід?

— Якщо йдеться про воду, то виходу практично немає. Є безвихідь. Але хіба думало кремлівське керівництво про населення Криму? Звісно, що ні. У головах політиків, звичайно, інші думки. Поза сумнівом, багато кримчан уже зрозуміли, що вода є великою цінністю і замінити її пропагандою неможливо.