Делікатно про наболіле

12.06.2014
Делікатно про наболіле

Схоже, нова багатофункціональна арена в Києві, як, власне, й у інших містах, ще довго залишатиметься на папері. (з сайта stadiums.at.ua.)

Під час підготовки до футбольного Євро Україні довелося долати доволі серйозні проблеми. Відставання нашої країни від графіка не один раз змушувало керівництво УЄФА шукати запасний аеродром для Євро-2012. Зрештою, завдяки авторитету тодішнього президента ФФУ Григорія Суркіса, який у найкритичніший момент виступив гарантом українських зобов’язань, нам удалося залишити й згодом провести на своїй території турнір найсильніших збірних континенту.

Із аналогічними проблемами зіштовхнулися й у Національній федерації баскетболу. Графік підготовки до чоловічого Євробаскету-2015 зірвано й тепер доля цього турніру в Україні висить на волосині. Власне, вона має вирішитися завтра, коли відбудеться перше засідання новообраної ради ФІБА-Європи.

Адвокатом нашої заявки, рішення по якій уже двічі відтерміновували, буде добре знаний у баскетбольному світі президент ФБУ Олександр Волков. Але чомусь здається, що захистити українські інтереси новоспеченому членові ради ФІБА-Європи навряд чи вдасться. Не допоможуть Олександру Анатолійовичу ані добрі зв’язки в баскетбольному світі, ані високий авторитет ФБУ, здобутий останнім часом. Адже проти Євробаскету-2015 в Україні грає війна на Донбасі.

«Ми високо цінуємо те, що зробила Федерація баскетболу України — за останні кілька років вони досягли великих успіхів — здобули право проведення Євробаскету-2015, провели чемпіонат Європи U-16, досить успішно виступили на Євробаскеті-2013, потрапили на чемпіонат світу-2014 в Іспанії, — про це під час візиту до Києва заявив новий президент ФІБА-Європа Тургай Демірель. — Однак Євробаскет — це змагання найвищого рівня, і ми прагнемо, аби в них узяли участь топ-гравці, зірки, фани, серйозні спонсори та медіа. Утім зараз це дуже делікатне питання, тому що деякі федерації, деякі гравці і спонсори дуже занепокоєні ситуацією в Україні».

Власне, приїхавши до столиці України, Демірель прагнув iз перш уст, від Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, отримати інформацію про стан речей у неспокійній країні, яка все ще претендує на проведення форуму найкращих баскетбольних збірних континенту. «Для нас важливо, аби переміг баскетбол, тому ми повинні прийняти оптимальне рішення», — наголосив Демірель.

За словами генерального секретаря ФІБА-Європи Каміла Новака, впродовж останніх місяців — через неспокійну ситуацію — він не міг приїхати до України й провести інспекцію об’єктів, які мали б прийняти матчі ЧЄ-2015. Зрештою, війна на Донбасі й зараз унеможливлює візит поважної делегації на будівельні об’єкти. «Ми вже кілька разів планували інспекцію з незалежними експертами, які б оцінили процес будівництва чи реконструкції, але це неможливо з політичних причин, зокрема через ситуацію на сході України, тому це залишається болючим питанням... Зокрема, одне з приймаючих міст — Донецьк — у надзвичайно важкому становищі і це потрібно брати до уваги», — відзначив Новак.

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2015. Жінки. Груповий етап. 2-й тур. Фінляндія — Україна — 52:75 (Туукканен (13) — Ягупова (25).