Чемпіонат страйкарів

12.06.2014
Чемпіонат страйкарів

Далеко не всі бразильці поринули в атмосферу домашнього «мундіалю». (з сайта ФІФА.)

Тривалий час Міжнародна федерація футболу уникала проведення чемпіонатів світу в країнах, що розвиваються. Проте не так давно ФІФА кардинально змінила свої підходи до визначення господарів «мундіалів». «Ми повинні розширювати географію планетарних першостей», — заявив президент ФІФА Йозеф Блаттер, віддаючи право проведення ЧС-2010 Південно-Африканській Республіці. І хоча процес підготовки до першого в історії африканського «мундіалю» забрав у високих футбольних функціонерів не один десяток нервових клітин, Блаттер і Ко вирішили й далі втілювати в життя свої реформістські погляди.

...На відміну від ПАР, де головною проблемою світової першості в підсумку стали набридливі дзижчалки-вувузели, бразильський «мундіаль»-2014 не гарантує його організаторам спокійного життя. Упродовж усього часу підготовки до турніру бразильський народ демонстрував своє глибоке невдоволення неймовірно високими фінансовими витратами на футбольну та необхідну для великих турнірів супутню інфраструктуру. Скорочення соціальних проектів із подальшим перерозподілом державних коштів на «мундіаль» не раз викликало хвилю невдоволення серед місцевого люду.

Так, через масові страйки в 2013 році бразильці ледь не зірвали Кубок конфедерацій, який зазвичай служить преамбулою до планетарного форуму.

Зрештою, керівництву Бразилії так і не вдалося заспокоїти людей, які за кілька днів до старту ЧС продовжують страйкувати.

Спочатку через низькі соціальні стандарти обурилися поліцейські, а незадовго до старту світової першості підвищення заробітної плати забажали працівники метрополітену найбільшого міста країни Сан-Пауло, де, власне, сьогодні має відбутися матч-відкриття між збірною Хорватії та командою-господаркою турніру.

І хоча очільникам профспілок вдалося вмовити страйкарів повернутися до роботи, гарантії, що вони не вийдуть на протест знову, немає. Водночас президент Бразилії Ділма Руссефф заявила, що вона не дозволить «демонстрантам зірвати турнір». Власне, підтримувати правопорядок під час футбольного форуму, який триватиме місяць, будуть 157 тисяч поліцейських. Утім наявність такої потужної армії правоохоронців не повинна заспокоювати учасників та гостей «мундіалю», для яких підготовлено та розроблено спеціальні заходи безпеки. Приміром, усім, хто прибуває до Бразилії, в категоричній формі не рекомендують відвідувати «неблагонадійні» райони. Паралельно з цим роздають рекомендації на випадок «форс-мажору»: «не носіть iз собою велику суму грошей, цінні речі, не зловживайте алкоголем, а у випадку пограбування — не чиніть опір».

Хай там як, а з особливостями місцевого колориту вже встигла ознайомитися збірна Боснії та Герцеговини, яку під час прогулянки вулицями Сан-Паулу намагалися «обчистити» грабіжники на велосипедах. Щоправда, від неприємностей команду врятували поліцейські.

Загалом, збірні-учасниці «мундіалю» живуть в умовах підвищених заходів безпеки. Скажімо, команда Росії розквартирувалася в готелі, територію якого оточує триметровий паркан, поверх якого натягнуто ще й колючий дріт.

Прогнози

Основні претенденти на виграш

Кубка світу-2014 за версією букмекерів:

Бразилія 3,70

Аргентина 4,75

Іспанія 6,50

Німеччина 7,00

Бельгія 15,0

Італія 19,0

Франція 21,0

Уругвай 21,0

Англія 23,0

Колумбія 23,0

Португалія 23,0

Голландія 25,0