«Сирена» і «король»

11.06.2014
«Сирена» і «король»

Його «королівська» величність, дев’ятиразовий тріумфатор «Ролан Гарроса» Рафаель Надаль. (з офіційного сайта змагань.)

Попри те, що ледь не кожного дня на цьогорічному «Ролан Гарросі» траплялися гучні сенсації, поєдинки його вирішальної частини несподіванок не принесли. Головним відкриттям «РГ» — латвійцеві Ернесту Гулбісу та канадці Ежені Бушар, посіяним на турнірі під 18-ми номерами, — далі півфіналів просунутися не вдалося.

Водночас переможцями Відкритого чемпіонату Франції прогнозовано стали ті, від кого цього чекали найбільше. Росіянка Марія Шарапова виграла другий за останні три роки фінал «Ролан Гарроса». Водночас Рафаель Надаль вдев’яте підкорив Париж, переписавши таким чином історію цього турніру.

Перед стартом «РГ»-2014 у найсильнішого тенісиста сучасності та легендарного француза Макса Декюжі, який виблискував на початку ХХ століття, було по вісім виграних паризьких кубків. Тепер же «король ґрунту» Надаль став найтитулованішим учасником французького «гранд шолома», який проводиться з 1891 року.

У попередні 12 років для визначення переможця жіночого фіналу Відритого чемпіонату Франції вистачало двох сетів. Здавалося, що надовго не затягнеться й вирішальне протистояння між титулованою росіянкою Марією Шараповою, яка втретє поспіль вийшла до фіналу «РГ», та малодосвідченою румункою Сімоною Халеп, котра в Парижі пробилася до свого першого в кар’єрі фіналу «гранд шолома». Утім Халеп, яка в рейтингу WTA розташовується на кілька позицій вище за Шарапову, намагалася підтвердити невипадковість такої диспозиції. Власне, протистояння на той час четвертої та сьомої ракеток планети вийшло бойовим, і цілком закономірно, що для визначення переможця знадобилося провести максимально можливу кількість партій, що, в підсумку, тривали більше трьох годин. Відзначимо, що в Парижі Шарапова провела чотири поспіль, включно з фіналом, трисетових поєдинки. І якщо три попередні матчі вона починала з програного сету, то у фіналі віддала суперниці другу партію. «Сьогодні мені довелося викластися по максимуму, адже під час матчу були не тільки злети, а й падіння. Утім я змогла зберегти концентрацію й переламати хід поєдинку», — відзначила російська «сирена», котрій, як завжди, боротися з суперницями допомагали її гучні крики.

Хай там як, але після поразки румунська тенісистка на цей фактор психологічного тиску не зважала: «Хочу привітати Марію. Вона заслужила на перемогу. Щодо мене, то, вважаю, що я провела неймовірний турнір».

До слова, в оновленому рейтингу WTA Халеп додала одну позицію й піднялася на третій щабель. Водночас Шарапова стрибнула на дві сходинки вгору й стала п’ятою ракеткою планети. Лідером жіночого профі-тенісу залишається Серена Уїльямс, якій не вдалося в Парижі захистити минулорічний титул.

Водночас перший номер чоловічого тенісу — Рафаель Надаль уп’яте поспіль став тріумфатором «Ролан Гарроса». «Король ґрунту» знову довів, що не випадково має цей титул. Як не намагався Новак Джокович заволодіти французьким «шоломом», якого досі немає в його величезній колекції, переграти визнаного майстра ґрунтових кортів йому не вдалося.

«Статистика Рафи в Парижі дивовижна. Лише одного разу він не зміг переможно завершити свій виступ на «Ролан Гарросі». Зрозуміло, що в таких обставинах мені було дуже важко», — зізнався другий тенісист планети Джокович.

ТАБЛО

Відкритий чемпіонат Франції. Фінали. Жінки. Одиночний розряд.

Шарапова (Росія, 7) — Халеп (Румунія, 4) — 6:4, 6:7 (5:7), 6:4. Пари. С.-В. Хсі/Пенг (Тайвань/Китай, 1) — Еррані/Вінчі (Італія, 2) — 6:4, 6:1.

Чоловіки. Одиночний розряд. Надаль (Іспанія, 1) — Джокович (Сербія, 2) — 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Пари. Гранольєрс/Лопес (Іспанія, 12) — Бенетью/Рож-Весселін (Франція, 11) — 3:6, 6:7.

Мікст. Гренефелд/Рожер (Німеччина/Голландія) — Горгес/Зімоньйич (Німеччина/Сербія, 8) — 4:6, 6:2, 10-7.