Щастя в кулаку

06.06.2014
Щастя в кулаку

Більшість боїв на жіночому ЧЄ проходять у запеклій боротьбі. (з сайта eubcboxing.org.)

На жіночому чемпіонаті Європи з боксу, який триває в Бухаресті, сьогодні розпочинається гаряча фаза боротьби за нагороди. Перед учорашнім днем відпочинку у столиці Румунії визначилися всі півфіналістки, які уже стали принаймні власницями «бронзи». Тепер же основним завданням боксерок, котрі, потрапивши в «призи», виконали своє завдання-мінімум, лишається боротьба за чемпіонство.

Відзначимо, що до числа «гарантованих» призерів ЧЄ пробилися й двоє з десяти українських майстринь боксу, котрі виходили на бухарестський ринг. Для досвідченої харків’янки Лілії Дурнєвої цей медальний успіх — не перший. Раніше вона не раз здобувала нагороди континентальних та світових першостей, хоча жодного — не була переможницею. На ЧС в Барбадосі-2010 та європейській першості в Роттердамі-2011 Лілія піднімалася на бронзову сходинку п’єдесталу в категорії до 75 кг. Нині ж 33-річна спортсменка виступає в новій для себе ваговій категорії — до 81 кг, в якій, до слова, в Бухаресті змагалося лише дев’ять боксерок. Відтак для потрапляння в «призи» нашій титулованій співвітчизниці вистачило однієї перемоги. У чвертьфінальному бою Дурнєва перемогла німкеню Андреу Строхмайєр. А в півфіналі їй протистоятиме Петра Жатмарі з Угорщини.

Для 19-річної Марини Мальованої (до 57 кг) цьогорічний ЧЄ став першим у її дорослій кар’єрі. Щоправда, талановита представниця Чигирина в минулому році пройшла дорослу «обкатку» на планетарній першості, тож континентальний ринг не приніс юній українці несподіванок. На шляху до півфіналу Марина впевнено розібралася з Сесілією Нільссон з Фінляндії та угоркою Нагі Корнелією Кітті. Тепер же, будучи в статусі призерки ЧЄ-2014, чинна чемпіонка України зможе ще в більш розкутій манері боксувати проти болгарки Станєвої за місце у фіналі.

Дуже близькою до поповнення своєї медальної скарбнички була призерка ЧС-2010 Катерина Шамбір (до 75 кг), утім у наднапруженому чвертьфіналі, в якому за нічийного рахунку переможця довелося визначати за допомогою додаткових показників (чистих ударів), перемога дісталася німкені Сарі Шейріх. Цікаво, що раніше Катя змагалася в надважкій ваговій категорії — понад 81 кг, але після народження дитини перейшла на два щаблі нижче. Водночас у статусі важковаговички на ЧЄ від України виступала Анастасія Чорноколенко, яка програла свій стартовий поєдинок господарці турніру Єлені Турчин. Не відчувши на цьогорічній континентальній першості смаку перемог, повертаються додому й Юлія Циплакова (до 60 кг), Ніла Ліпська (до 64 кг) та Олена Колесник (до 59 кг).

Без сумніву, серйозні медальні надії тренерський штаб збірної, очолюваний Сергієм Гордієнком, покладав на імениту Тетяну Коб (до 51 кг). Проте чемпіонка Європи 2009 року, здобувши на старті бухарестського єврофоруму перемогу над італійкою Террі Гордіні, в чвертьфіналі була змушена капітулювати перед однією з фавориток турніру — росіянкою Саяною Сагатаєвою. Підсумковим п’ятим місцем також обмежилася й найлегша наша боксерка Наталя Князева (до 48 кг), яку до півфіналу не пропустила болгарка Севда Асенова. Іще раніше — в 1/8 фіналу — зійшла з дистанції представниця категорії до 54 кг Івана Крупеня, котра в напруженому бою поступилася ірландці Махаелі Уолеш.