Важкі часи настали, пані

06.06.2014
Важкі часи настали, пані

Українські гандболістки лише тайм змогли на рівних грати з титулованою збірною Данії. (з сайта ФГУ.)

«Дивлячись на ситуацію в країні і нашу позицію в турнірній таблиці, у нас немає іншого вибору, як вийти на майданчик і витиснути з себе максимум», — напередодні відбіркового поєдинку до чемпіона Європи-2014 проти збірної Данії заявила капітан української гандбольної збірної Анастасія Підпалова. І справді, через катастрофічну ситуацію у вітчизняному гандболі «синьо-жовта» команда ризикує вперше з часу незалежності не потрапити на континентальний форум. Водночас не набагато кращий соціально-політичний клімат в Україні позбавив підопічних Леоніда Ратнера можливості проведення заключних матчів відбору в рідних стінах, які б, думається, могли допомогти дівчатам знайти вихід із непростої турнірної ситуації.

А так, приймаючи одну з найсильніших збірних світу в словацькому місті Михайловце, що розміщене за 30 кілометрів від Ужгорода, українська збірна без належної домашньої підтримки не змогла розжитися бодай одним очком, яке, за словами Підпалової, також було б хорошим здобутком. Тепер, за два тури до завершення відбору, «синьо-жовті» перебувають за півкроку від провалу. Достатньо австріячкам у двох матчах набрати одне очко, або ж не програти в очному протистоянні з українками більше п’яти м’ячів, і саме вони поїдуть на чемпіонат Європи, який у грудні прийматимуть Угорщина та Хорватія.

Водночас збірна Данії, здолавши позавчора «синьо-жовтих» з рахунком 28:24, забронювала собі місце на єврофорумі, ставши п’ятою командою, яка достроково кваліфікувалася на ЧЄ. Загалом ця зустріч мала відбутися в Києві у березні, але через неспокійну ситуацію в Україні ЄГФ змінила час і місце її проведення. Що цікаво, Михайловце як місце для україно-данської дуелі було обрано невипадково. Для помічника Леоніда Ратнера — головного тренера ужгородських «Карпат» Бориса Петровського та частини гравчинь збірної, які представляють закарпатський клуб, прикордонне словацьке місто можна назвати другим домом. Як розповідав очільник чинних чемпіонок України із Ужгорода, в Михайловцях «Карпати» дуже часто спарингуються з чеськими та словацькими колективами. Окрім того, господарі арени не проти, щоб чемпіон України проводив там свої матчі Ліги чемпіонів. Утім, за словами Петровського, це малоймовірно. Водночас нашим збірницям уже зовсім скоро — 15 червня — доведеться знову їхати в Михайловце, де відбудеться завершальна гра відбору проти австріячок. Кількома днями раніше українки зіграють з командою Литви, в активі якої немає жодного очка, а збірна Австрії прийме немотивованих гандболісток з Данії.

Хай там як, а на гру збірної України та Данії в спорткомплексі «Хемкостав» зібралося близько тисячі глядачів. І хоча, як відзначав перед поєдинком Ратнер, у Словаччині в нього були друзі, котрі виказували готовність підтримати в цьому протистоянні «синьо-жовтих», основну глядацьку масу, за переконанням Леоніда Анатолійовича, мали б скласти охочі подивитися на одну з найбільш титулованих збірних планети. «Данія — це гранд світового гандболу. Титулована команда, фаворит багатьох турнірів», — так охарактеризував грізного опонента наставник «синьо-жовтих», які дали гідний опір лідеру свого квартету. Власне на перерву команди пішли за рівного рахунку, утім після відпочинку бронзовий призер останнього чемпіонату світу підтвердив високий клас, схиливши шальки терезів на свій бік.

Зайве говорити, що кращими в складі нашої команди стали легіонерки, котрі, в переважній більшості, й формують основу збірної. Ольга Ніколаєнко, яка представляє угорський «Будапешт банк», закинула сім м’ячів, а Юлія Манагарова з російського клубу «Ростов-Дон» відзначилася п’ятьма влучними кидками. До речі, в ЗМІ активно мусується питання щодо можливого отримання Манагаровою російського громадянства. За словами Леоніда Ратнера, доля ключового гравця нашої збірної залежатиме від ставлення до команди українського уряду».

ТАБЛО

Чемпіонат Європи-2014. Відбірковий етап. Жінки. Група 1. Україна — Данія — 24:28 (16:16; Ніколаєнко (7), Манагарова (5) — Остербалле (8)).

Турнірна таблиця після чотирьох турів: Данія — 8, Австрія — 6, Україна — 2, Литва — 0.