НОВИНИ ПЛЮС

05.06.2014

У Київраді найчисленніша фракція — у Кличка

Тервиборчком підбив остаточні підсумки київських виборів. Згідно з ними, «УДАР» Кличка отримав 73 зі 120 мандатів у Київраді. Це становить 60% від загальної кількості мандатів. Із цих 73 депутатських місць 43 «УДАР» «узяв» на мажоритарці, а решту 30 — за результатами виборів по багатомандатному округу. У решти суб’єктів перегонів результати наступні. Радикальна партія Олега Ляшка отримала 7 мандатів, ВО «Свобода» та партія «Самопоміч» — по 5 мандатів, «Нове життя», «Громадянська позиція» та ВО «Батьківщина» — по 3, «Єдність» та «Демократичний альянс» — по 2 мандати, самовисуванці — 9 мандатів.

«Платіть або забирайтеся»

Інтернет-видання «Обозреватель» з посиланням на власні джерела пише про те, що втікачі з колишньої команди Януковича, які наразі перебувають у РФ, поставлені перед вибором: або сплатити чималу суму за «політпритулок», або забиратися з країни. «Сергій Арбузов, Олександр Клименко, Сергій Курченко, а також частина інших екс-членів Сім’ї змушені повертатися в Україну. Причина в тому , що Кремль «викотив» емігрантам непомірний прейскурант за притулок у Росії, який, за чутками, становить кілька мільярдів доларів».

«90-денний термін легального перебування на території РФ уже давно закінчився, і тому їх поставили перед фактом: «Платіть або забирайтеся». Наші джерела повідомляють, що Віктор Янукович, а також його сини сплатили свої щедрі внески за натуралізацію та безпеку. Але оскільки відносини між Януковичами та «младореформаторами» різко погіршилися, останні діють окремо й обирають іншу тактику щодо свого майбутнього.

Зокрема, у них є вибір: або сховатися в якій-небудь африканській країні, або домагатися скасування санкцій у Європі, і, власне, цей напрямок зараз теж перебуває в активній розробці. Зокрема, днями з’явилася інформація про те, що згадані особи, а також батько й син Азарови подали позови до Європейського суду з вимогою розблокувати їхні рахунки, проте великих надій на успіх цього заходу вони не плекають. Залишається третій сценарій — повернення в Україну. Саме з цією метою і створюється фракція в парламенті «За мир і стабільність»: її засновники проводитимуть переговори з керівництвом країни про репатріацію. Вони сподіваються, що на Батьківщині з них візьмуть дешевше», — пише «Обозреватель».

Заборона «алаверди»: КПУ вимагає визнати незаконною діяльність ВО «Свобода»

Якщо раніше заборони Компартії вимагали праворадикальні сили, то тепер суб’єкти помінялися місцями: депутат від КПУ Олександр Зубчевський закликав голову парламенту, в.о.Президента Олександра Турчинова доручити СБУ розслідувати можливе співробітництво членів партії «Свобода» з іноземними спецслужбами, а Міністерству юстиції, у разі підтвердження співробітництва, — заборонити партію. Про це Зубчевський сказав на засіданні Ради. Нардеп заявив, що 22 травня СБУ розповсюдила інформацію про затримання в Києві двох диверсантів, під час обшуку житла яких було виявлено зброю та боєприпаси, а в одному з гаражів — матеріальні цінності, викрадені з Київської міської державної адміністрації. Пізніше, за словами Зубчевського, журналістам вдалося з’ясувати, що цими громадянами були Олександр Костенко і Станіслав Кротов, які є помічниками депутата-«свободівця» Едуарда Леонова.

Ярошу запропонували посаду в уряді?

Лідер партії «Правий сектор» Дмитро Ярош отримав пропозицію зайняти одну з посад у новому уряді. Так, принаймні, в ефірі Громадського радіо заявив керівник інформаційного центру ПС Борислав Береза. Про яке саме урядове крісло йдеться, Береза не уточнив. Лише наголосив, що незабаром інформація про це буде оприлюднена, а Ярош повідомить своє рішення щодо зробленої йому пропозиції. Принагідно Береза засвідчив лояльність до новообраної влади України: партія офіційно заявляє, що готова підтримувати будь-які рішення Президента Петра Порошенка, які будуть спрямовані на збереження цілісності держави та відновлення стабільності в суспільстві, підкреслив речник «Правого сектору».