НОВИНИ ПЛЮС

04.06.2014

Яценюк: газ крадуть росіяни, а «Нафтогаз» розділять на дві компанії

Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк звинуватив Росію у крадіжці газу. Виступаючи зі звітом у Верховній Раді, він відповів на запитання з приводу видобутку в Україні сланцевого газу. «Трошки складно видобувати газ нашим іноземним інвесторам на території Слов’янська. Є тимчасові проблеми. А саме там є основні поклади цього газу», — сказав Яценюк. «Що стосується Автономної Республіки Крим, яка є українською територією, то на тимчасово окупованій Росією території іноземні інвестори відмовились видобувати газ», — додав він. Яценюк також згадав дискусію з 2005 року, коли Російська Федерація заявляла, що Україна краде газ у Росії. «Зараз я можу сміливо заявити: «Газ воруют русские», — сказав Яценюк.

Прем’єр також проінформував депутатів з іншої проблематики. Україна розділить НАК «Нафтогаз України» та створить на його базі дві компанії, сказав він. «За 2013 рік урядом Януковича не було виплачено півтора мільярда за отриманий газ. У 2013 році «Газпром» зробив повну річну передплату за транзит. Загальний борг, який отримав теперішній уряд,становить 2,2 мільярда доларів. Якщо додати 2,5 мільярда передоплати «Газпрому», то, за оптимістичним сценарієм, дефіцит «Нафтогазу» становить 62 мільярди гривень, за песимістичним — 93», — розповів Яценюк. Відтак було прийнято рішення реорганізувати НАК «Нафтогаз». «Уряд прийматиме рішення. На базі НАК ми будемо створювати два публічних акціонерних товариства. Україна створить ПАТ «Українська газотранспортна система», яке займатиметься винятково прокачкою газу. Друге — ПАТ «Українські газові сховища». Воно буде займатися винятково оперуванням накопичення і відпуску газу з українських сховищ», — сказав глава уряду.

Тимошенко відсторонила Пашинського та реформуватиме партію

Юлія Тимошенко, котра програла президентські вибори, вирішила реформувати свою політсилу. Про це вона повідомила у своєму «Твіттері». «Вдячна кожному, хто підтримав мене на виборах і після. Життя дає нам уроки, щоб ми робили правильні висновки. Працюю над реформою партії», — зазначила вона. Водночас за ініціативою Тимошенко Сергія Пашинського, котрий виконував обов’язки першого заступника голови центрального виборчого штабу «Батьківщини», усунуто з посади. Його крісло відійшло депутату Івану Кириленку. Джерела стверджують, що Тимошенко буцімто звинуватила Пашинського у тому, що він не приділяв належної уваги партійній роботі, підігруючи натомість супернику ЮВТ Петру Порошенку.