Перший пішов

04.06.2014

Щоб перерахувати події подібного ґатунку, вистачить пальців двох рук. Першим народним депутатом, з якого зняли недоторканність, був Степан Хмара, але сталося це ще в 1990-му. А відтак за всю історію незалежної України мандат втратили всього лише п’ятеро народних обранців: Єфим Звягільський у 1994-му, Павло Лазаренко у 1999-му, Віктор Жердицький у 2000 році та Микола Агафонов у 2001-му. Це були особи, котрим інкримінували економічні злочини. У 2009 році до цiєї компанії долучився колишній «БЮТівець» й любитель полювання на людей Віктор Лозинський. Цей персонаж проміняв затишну сесійну залу Ради на камеру в СІЗО за причетність до загибелі людини. Вiдтодi минуло майже п’ять років.

І ось тепер ще одним вигнанцем парламенту став сумновідомий Олег Царьов. Учора колеги депутата-сепаратиста вирішили його долю, давши 235 голосів за притягнення Царьова до кримінальної відповідальності. Наступне рішення, яке розглядала Рада, стосувалося згоди парламенту на утримання Царьова під вартою. Й ось тут злагоджене голосування народних обранців дало чомусь перший збій, адже голосів за арешт екс-нардепа чомусь не вистачило. З другої спроби, щоправда, парламентарiям пощастило більше (а Царьову, відповідно, менше). За його затримання знайшлися якраз 226 голосів — тобто та мінімальна кількість, яка потрібна для ухвалення рішення.

Нагадаємо, що раніше Генпрокуратура України вносила до парламенту «подання про надання згоди на притягнення Царьова до кримінальної відповідальності, його затримання та обрання запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою». Позиція ГПУ полягала у наступному: у період березня-квітня 2014 року Царьов «умисно, відкрито, застосовуючи в тому числі засоби масової інформації, вчиняв публічні заклики до насильницької зміни влади і повалення конституційного ладу України», — йшлося у звіті Генпрокурора Олега Махніцького. Що ж, краще пізно, ніж ніколи: 3 червня 2014-го «цнота» парламенту VII скликання була нарешті зруйнована.

Але це ще не кінець історії. ГПУ так «увійшла у смак», що вимагає у Ради «голови» ще кількох «недоторканних». Прокурори внесли до Верховної Ради подання про позбавлення імунітету колишнього члена фракції Партії регіонів Володимира Олійника та члена Компартії Ігоря Калєтніка. Про це заявив учора очільник ГПУ Махніцький, додавши, що діяльність ще п’ятьох нардепів нині перевіряють. Прізвища «підозрілих» Генпрокурор, щоправда, не назвав.

Але повернимося до Царьова. Втілити в життя рішення Ради щодо арешту цього суб’єкта буде доволі непросто. Адже екс-нардеп перебуває в Криму, повертатися звідки не збирається. Спочатку втікач планував буцімто розводити на півострові кіз, але згодом подібні пасторальні плани втратили актуальність. Тепер Царьов бореться в автономії з «київською владою» й змінювати свої плани не збирається, наводить слова Царьова видання «Лівий берег». Отже, далі Криму — тільки Ростов, а звідти «пливти» вже нікуди. Це Царьову може підтвердити ще один цікавий перонаж, який знайшов прихисток під російським триколором. Проте чи надовго?..

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Поки ГПУ готувала подання на Володимира Олійника, нардеп вирішив залишити лави рідної фракції. Разом із ним колишніми «регіоналами» стали також Євген Балицький, Олександр Бобков, Олександр Васильєв, Володимир Вечерко, Сергій Горохов, Віталій Грушевський, Анатолій Денисенко, Віталіна Дзоз, Олександр Дудка, Александр Козуб, Владислав Лук’янов, Валентина Лютікова, Євген Мураєв, Олександр Пономарьов, Юрій Самойленко, Володимир Струк, Віктор Тихонов, Володимир Чуб. У переліку цих «посполитих» імен є й одне зіркове — з лав ПР втекла співачка Таїсія Повалій — другий номер у партійному списку ПР. Найчисельніша фракція у парламенті VII скликання скоротилася наразі до 83 депутатів.