Справедливість — не за горами

04.06.2014
Справедливість — не за горами

В Англії може з’явитися повторний шансна отримання футбольного ЧС-2018. (з сайта vespig.wordpress.com.)

Як тільки в 2010 році Катар виборов право на проведення чемпіонату світу з футболу 2022 року, багато хто з футбольних експертів критично поставився до такого рішення ФІФА. Мовляв, пустельна азійська країна — не найкраще місце для гри у великий футбол. Коли ж спеціалісти почали глибше знайомитися з ситуацією й вникати в організаційні проблеми, стало зрозуміло, що навіть криті, добре кондиційовані арени не врятують глядачів та футболістів від спекотного катарського сонця. Тож, шукаючи вихід із даної ситуації, у ФІФА всерйоз почали розглядати можливість перенесення «мундіалю»-2022 з традиційного літнього «вікна» на зимове. Для цього очільник Міжнародної футбольної асоціації навіть залучився підтримкою деяких знаних у футбольному світі персон.

Зокрема, головний тренер лондонського «Арсеналу», француз Арсен Венгер у інтерв’ю Бі-Бі-Сі сказав: «Мені здається логічним кроком проведення чемпіонату світу-2022 взимку, тому що перше, що повинне нас хвилювати, — це безпека уболівальників, які будуть змушені під спекотним сонцем уболівати за свої команди. Ми повинні поважати вибір Катару як країни-господарки ЧС і адаптуватися. Єдине, що мене дивує, так це те, чому під час виборів ФІФА не врахувала погодні умови».

Минуло кілька років і стало зрозуміло, чому поважні футбольні чиновники закрили очі на непридатні для серйозного футбольного турніру умови.

Через внутрішні конфлікти, які виникли всередині ФІФА, на поверхню виринула інформація щодо можливого підкупу членів виконкому, які під впливом магії «зелених» купюр віддали Катару право проведення планетарної першості.

Здається, що нині компетентні органи вже зібрали достатньо інформації, яка підтверджує викладенi вище факти. Як повідомляє авторитетне британське видання The Independent, президент ФІФА Йозеф Блаттер визнав, що має докази корупційності виборів господаря ЧС-2022 й не виключає можливості перегляду результатів того голосування.

Варто відзначити, що викривальні антикорупційні дії 75-річного швейцарця пов’язані з наближенням виборів очільника ФІФА, в яких Блаттер, котрий керує світовим футболом iз 1998 року, планує взяти участь.

Наявні докази нечесних дій катарської сторони кидають тінь і на російський «мундіаль»-2018, адже обидва турніри обиралися пакетним голосуванням і, як вважають журналісти британського таблоїду The Guardian, Росія і Катар мають нести обопільну відповідальність. «Ми з’ясували, що Катар отримав право на ЧС нечесно, і якщо це підтвердиться, то стане очевидним, що й Росія це зробила подібним чином. ФІФА повинна провести перевибори обох турнірів», — каже екс-міністр спорту Великобританії Джері Саткліфф. Власне, британці як ніхто інший прагнуть дотиснути ситуацію, адже саме їхню країну вважали головним претендентом на ЧС-2018. Програш же на тих виборах у Англії сприйняли як національну трагедію.