Удома й дорога допомагає

04.06.2014
Удома й дорога допомагає

Велоперегони на столичній бруківці: українська версія легендарної гонки «Париж — Рубе». (з офіційного сайта змагань.)

Традиційна міжнародна велогонка Race Horizon Park, проведення якої організатори приурочують до Дня Києва, з минулого року перебуває в календарі Міжнародного союзу велосипедистів, що автоматично зробило її більш привабливою в очах світової велоспільноти. Успішний виступ на цих перегонах дозволяє як самим велогонщикам, так і їхнім командам поповнювати власний рейтинговий доробок.

Цього разу до столиці України прибув потужний велодесант, представлений 20 професіональними «стайнями» з дев’яти країн Європи, серед яких було чимало й українських команд. Перед очима столичних уболівальників засвітилися найкращі з них: спільний україно-італійський проект «АмореВіта», донецький колектив «ІСД-Континенталь» та місцева команда KOLSS, учасники якої, власне, й стали головними дійовими особами кількаденних перегонів.

Попри те, що вулицями Києва гонщики намотували кола впродовж трьох днів, Race Horizon Park не мав статусу багатоденки. Кожного з трьох змагальних днів проходили окремі повноцінні перегони. «Те, що гонка проходить, як три одноденки, робить її більш привабливішою для європейських спортсменів. Адже приїхати так далеко і відганяти лише один день, не зовсім оптимально — всі три дні залікові. Тому цього року це створило деякий ажіотаж, дуже багато сильних іноземних команд заявилося на гонку», — відзначив голова організаційного комітету Race Horizon Park, віце-президент Федерації велоспорту України Олександр Башенко. Утім жодному з представників іноземних колективів не вдалося виграти бодай одну з трьох гонок. Щоразу на найвищу сходинку п’єдесталу піднімалися українські велопрофі, які представляли KOLSS.

Перегони першого змагального дня, які під лозунгом «Велогонка миру» проходили вулицями Голосіївського району, виграв Віталій Буц. Другим фінішував поляк Блажей Янічек iз команди «Маркпол», третім — австрієць Рейнір Хоніг iз «Ворарлберг». Усі вони залишили свої побажання миру та завершення військових конфліктів на символічному банері миру, який мають передати до Донецька.

Гонку під номером «два», яка традиційно фінішувала на Хрещатику, через його «блокаду» протестувальниками перенесли на Велику Васильківську. Зміна маршруту перегонів додала їм більшої інтриги та складності. Бруківка, якою викладена одна з центральних вулиць міста, зробила Race Horizon Park у чомусь схожою на легендарну гонку «Париж — Рубе», яка має статус однієї з найскладніших. А злива, котра супроводжувала ці перегони, перетворила їх на справжнє випробування, з якого «сухими» вийшло лише 38 із 109 гонщиків. Власне саме стільки велосипедистів дісталися фінішу на Великій Васильківській. Першим же завершив дистанцію українець Михайло Кононенко. Компанію йому на подіумі склали Лешек Плучинський (Польща, «Маркпол») та колега по «стайні» KOLSS Олександр Квачук.

Третій веломаршрут, який було прокладено вулицями Солом’янського району столиці, найшвидше подолав досвідчений донеччанин Денис Костюк з усюдисущої «стайні» KOLSS. «Ми далеко не суперсильні, просто працюємо головою. До того ж у нас — київська команда, тому нас буквально несе по трасі», — пояснив причини переможного «хет-трику» капітан столичної команди. «Срібло» ж знову дісталося полякові Блежею Яничеку. Замкнув трійку призерів інший наш співвітчизник — Олександр Паливода з того ж таки KOLSS.

Варто відзначити, що прологом до останньої гонки Race Horizon Park стали змагання аматорів, участь у яких узяв і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

«Нам удалося все! Як у плані організації й безпеки гонки, так і в питанні різновекторності програми. А небесна канцелярія в кожен змагальний день додала видовищності, складності та різноманітності», — підбив підсумки свята велоспорту в Києві Олександр Башенко.