Одинадцять уроків виживання

30.05.2014
Одинадцять уроків виживання

Журналістка, літературознавець, ведуча Ірина Славінська презентувала свою нову книгу «Історії талановитих людей», що є продовженням популярної серії «Теплі історії». У книзі зібрані життєві історії людей, яких ми знаємо і любимо: Юрiй Андрухович, Катерина Ботанова, Ольга Герасим’юк, Лариса Денисенко, Iрена Карпа, Андрiй Уликов, Iван Леньо, Сергiй Лещенко, Юрiй Макаров, Мар’яна Садовська, Наталка Сняданко.

Авторка розповідає, що з кожним героєм вона говорила окремо, запрошувала до кафе на чашку кави, зустрічалась на роботі або приходила додому, аби розмова була якомога комфортнішою та вдалою. Співрозмовники щедро ділилися з нею своїми історіями, а Ірина, у свою чергу, намагалася відшукати в них щось таке, що може зацікавити та знайти відгук у читача.

«Я не є авторкою цих текстів. Справжніми авторами тут є самі герої книги, а я є збирачкою, опрацьовувачкою, зберігачкою і укладачкою цих текстів. Думаю, що мені вдалось зберегти звучання голосів цих талановитих людей», — ділиться Ірина.

На презентації були присутні героїні книжки: Лариса Денисенко та Ольга Герасим’юк. Лариса розповіла, що в дитинстві любила уявляти себе на сторінках книжок, які читала, а зараз дійсно може знайти себе на сторінках книжки «Історії талановитих людей»: «Я хотіла поділитись своїм юнацьким грайливим досвідом. Своїм дитинством та юнацтвом. Вважаю, що всім нам варто спостерігати за своїм життям та за життям інших. Помічати та пам’ятати щось таке, що варте нашої уваги, і ділитись цим з усіма, аби люди могли обрати свій правильний шлях».

Ольга Герасим’юк каже, що хотіла зізнатись про речі, які їй у собі не подобаються. «Ірині вдалось розкрити мене з незвичної для мене сторони», — продовжила пані Ольга.

З історій цих талановитих людей дійсно можна багато чого навчитися. За словами Славінської, в Юрія Андруховича ми можемо навчитись тому, що навіть найгірший життєвий досвід може дати щось корисне і що потрібно долати всі труднощі на шляху до мети. Історії Катерини Ботанової допомагають поставити спільні точки на карті Всесвіту українських культур, які розвиваються. За розповідями Ольги Герасим’юк ми можемо навчитись жити без табу. Лариса Денисенко надихає своїм почуттям гумору, її історії абсурдні у доброму сенсі слова. Ірена Карпа показує нам, як можна поєднувати багато справ і при цьому залишатись собою, бути органічною у всьому, що робиш.

Розповідь Андрія Куликова вчить дотримуватися своєї точки зору, незважаючи на зміни великої кількості епох та життєві складнощі. Іван Леньо — це приклад того, як можна втратити дуже багато, але знайти в собі сили після великої поразки піднятися з колін і творити щось нове. Історії Сергія Лещенка вчать нас не боятись. Юрій Макаров показує, як можна відмовитись від втілення своїх мрій, а потім усе ж здійснити їх. Мар’яна Садовська вчить тому, як не продатись та як за гроші не втратити те, що для тебе дійсно важливе. Наталка Сняданко надихає бути справжньою жінкою.