Правда — під килимом?

30.05.2014
Правда — під килимом?

Футзалісти «Єнакієвця» (в темному) будуть змушені шукати собі нову роботу. (з сайта ФК «Ураган».)

Для переможця регулярного чемпіонату екстраліги — «Єнакієвця» — нинішній сезон міг стати тріумфальним, утім на фініші турніру амбітний представник Донбасу, головний наставник якого Юрій Солодовник обіцяв повернути в регіон футзальне «золото», взагалі може залишитися без нагород. Більше того, як заявив днями президент клубу Андрій Новиков, «Єнакієвець» відмовляється від подальшої участі в екстралізі, тож серія за третє місце проти івано-франківського «Урагану» стане останнім випробуванням для єнакіївської команди.

«Хлопці, я повинен припинити виступи в «Екстралізі», — ошелешив команду її власник, після того як підопічні Солодовника не змогли пробитися до фіналу «плей-оф». — Причина не в тій ситуації, яка сьогодні склалася на Донбасі. Причина в керівництві та членах екстраліги, в підкилимних іграх, інтригах, неколегіальних рішеннях, нехтуванні спортивним принципом».

Власне, демарш Андрія Новикова — реакція на не узгоджені з «Єнакієвцем» зміни регламенту «плей-оф», у результаті чого керівництво екстраліги зменшило кількість матчів, необхідних для визначення переможців у півфінальних баталіях, унаслідок чого, як вважає президент донбаського клубу, його хлопці не змогли пробитися до фіналу. «Ми всі — футбольні люди й розуміємо, що у «енергетиків» («Енергії» — опонента «Єнакієвця» по півфіналу) коротка лава, що велику частину ігор вони гратимуть із п’ятим польовим і серія до трьох перемог їм не прийнятна. Але більшість зборів екстраліги вирішила грати до двох перемог», — пояснив пан Новиков причини свого обурення. Варто уточнити, що зміни в регламент вносилися посеред сезону, після того, як Федерація футболу України звернулася до всіх своїх асоційованих членів із проханням гарантувати безпечне завершення усіх турнірів, які в той чи інший спосіб проходять під її егідою.

І якщо, за словами Новикова, переможець «регулярки» був готовий грати «плей-оф» на нейтральному полі, то пониження «переможної планки» не сприймав категорично. Зрештою, нагадаємо, у півфіналі«Єнакієвець» поступився львівській «Енергії», програвши вирішальний матч у серії післяматчевих пенальті.

Учора ж у Черкасах відбулися перші матчі «великого» та «малого» фіналів, по завершеннi яких, згідно із заявою президента екстраліги, мають бути зроблені організаційні висновки.

«На наступному тижні скличемо загальні збори ліги, на яких вималюємо контури і подальшу долю наступного чемпіонату», — в коментарі сайту Sport.ua заявив президент екстраліги Степан Мельничук, наголосивши, що готовий нести відповідальність за весь стан речей у його господарстві.

Що ж до футболістів «Єнакієвця», які після завершення сезону опиняться в статусі безробітних, то президент клубу пообіцяв, що жоден із гравців не буде кинутий напризволяще: «Пропоную вам зайнятися пошуком нового місця роботи. Зі свого боку, обіцяю допомогти кожному в подальшому працевлаштуванні — якщо не в Україні, то за кордоном».

Водночас Андрій Новиков наголосив, що надалі займатиметься пошуком правди в українському футзалі. Головними його союзниками у цьому питанi стануть власник луганського «ЛТК» Юрій Шацький та деякі президенти клубів першої ліги.

ТАБЛО

Екстраліга. Фінал. «Локомотив» (Харків) — «Енергія» (Львів). Серія за 3-тє місце. «Єнакієвець» (Єнакієво) — «Ураган» (Івано-Франківськ)