«Картатих» не наздогнати

30.05.2014
«Картатих» не наздогнати

Від поразки хорватам українську «молодіжку» врятував Руслан Малиновський. (з сайта УЄФА.)

На відміну від кардинально реформованого формату дорослого ЧЄ, в якому суттєво збільшили кількість фіналістів — з 16 до 24, квота учасників молодіжного єврофоруму залишається сталою. Попри велике число «кваліфаєрів», розбитих на десять груп, право зіграти у фінальній частині майбутнього молодіжного чемпіонату континенту, який відбудеться в 2015 році в Чехії, разом iз господарями отримають лише вісім збірних.

За таких жорстких квот не дивно, що навіть виграш своєї пульки не дозволяє її переможцеві напряму потрапити на єврофорум. Утім кожен із десяти тріумфаторів відбіркових груп гарантовано стає учасником «плей-оф». Водночас iще четверо його учасників доберуть iз команд, котрі посядуть у своїх групах другі місця, показавши при цьому найкращий очковий результат.

Для молодіжної збірної України, очолюваної Сергієм Ковальцем, боротьба за перше місце в групі практично завершилася. Після того, як позавчора «синьо-жовті» не змогли переграти лідерів квінтету — хорватів, для оформлення перемоги в групі в останньому матчі «картатим» потрібно не програти латвійцям. Водночас на підопічних Ковальця чекає ще чотири поєдинки: з Латвією, Швейцарією та два з відвертим аутсайдером квінтету — Ліхтенштейном. Говорити, що втрачати очки в цих поєдинках не можна, думається, зайве.

Хай там як, а нічия в Загребі — не найгірший результат, з огляду на те, що в поєдинку першого кола, зіграному восени минулого року у Львові, наші хлопці поступилися — 0:2. Очко, яке українській команді приніс точний удар луганчанина Малиновського, — хороший фундамент для штурму другої позиції. У найближчі десять днів «синьо-жовті» зрівняються за зіграними матчами зi швейцарцями, які наразі утримують другу сходинку, й, у разі гостьової перемоги над Ліхтенштейном та домашнього виграшу у латвійців, колектив Ковальця обійде в турнірній таблиці «сироварів».

Відзначимо, що приймати гостей iз Латвії наші хлопці будуть у Черкасах, які останнім часом стали центром українського футболу. Нагадаємо, що там свої останні матчі чемпіонату України грав донецький «Шахтар». Нині ж у цьому місті триває й фінальне протистояння вітчизняної міні-футбольної екстраліги.

ТАБЛО

Молодіжний чемпіонат Європи-2015. Відбірковий етап. Група 5.

Хорватія — Україна — 1:1

Голи: Ребич, 56 — Малиновський, 62

Хорватія: Зеленіка, Пашалич (Мішич, 74), Пєріца (Колар, 85), П’яца, Ковачич, Ребич, Брозович, Бубнич, Шимунович, Едвай, Врслалько

Україна: Коваль, Братков, Малишев, Малиновський (Юсов, 71), Насонов, Кулач, Бабенко, Калитвинцев, Болбат (Мемешев, 53), Ордець, Костевич (Неплях, 60)

Попередження: Брозович 51 — Малишев, 9; Мемешев, 82; Бабенко, 87

Турнірне становище: Хорватія — 16 (7), Швейцарія — 12 (6), Україна — 7 (4), Латвія — 6 (5), Ліхтенштейн — 0 (6).