Pink Floyd і Прип’ять

29.05.2014

Британський рок-гурт, провідний представник жанрів психоделічного та прогресивного року Pink Floyd, зняв кліп на композицію Marooned у Прип’яті. Відео доступне в інтернеті і приурочене до 20-річчя альбому The Division Bell, який випустили в 1994 році. Композиції з цього диску досягли верхньої позиції хіт-парадів Великобританії та Сполучених Штатів. Відразу після виходу альбом удостоївся статусу золотого і двічі платинового, а в січні 1999 року став тричі платиновим. Велика частина пісень присвячена темі спілкування, ідеї про те, що розмова може допомогти людям у вирішенні багатьох проблем.

Щоб ще раз звернути увагу світової спільноти на The Division Bell, британці поєднали пейзажі Землі з космосу і безлюдні пейзажі Прип’яті. Частину кадрів було знято на Міжнародній космічній станції. За сюжетом, глядач із Космосу потрапляє у радянське місто, де «пересуваються» по кімнатах старих будівель. Його веде сивий учений. Занедбані локації чергуються з кінохронікою радянського минулого.

Ось напіврозвалений басейн, далі басейн, яким він був 50 років тому. Ось учений iде безлюдними класами, на стінах ще видно гасла СРСР. А ось радянські діти йдуть до школи. Ось Прип’ять — до смерті, до запустіння, до Чорнобильської катастрофи. Зйомки кліпу проходили на початку квітня. Режисером картини став британець Обрі Пауелл.

Кліп Marooned увійшов до ювілейного альбому The Division Bell, який буде перезаписано і випущено подарунковим виданням. Як повідомляє журнал Rolling Stones, крім кліпу, власник подарункового видання матиме вінілову платівку із записом альбому, подвійний CD-запис, особливу версію блу-рей диску та буклет. Pink Floyd планує потішити прихильників подарунком, де є частинка України, наприкінці червня.