Підкорити Париж і емоції

29.05.2014
Підкорити Париж і емоції

У Парижі Еліні Світоліній доведеться «віддуватися» за всю країну. (з сайта sapronov-tennis.org.)

Як і на першому в нинішньому році турнірі «Великого шолома» — «Аустреліен оупен», на старті другого в сезоні «Гранд слему» український тенісний десант розгубив більшу частину своїх представників. До другого раунду одиночної сітки «Ролан Гарроса» пробилися лише перші ракетки нашої країни — Олександр Долгополов та Еліна Світоліна. І якщо дебютантки «РГ» — Надія Кіченок, Юлія Бейгельзімер та Марина Заневська, на яких лише один зовнішній вигляд тенісних зірок, на кшталт Роджера Федерера, справляє неймовірне враження, просто не змогли впоратися з новими для себе емоціями, то від досвідченого Сергія Стаховського в Парижі чекали більшого. Думається, його сенсаційна перемога над Федерером у другому раунді минулорічного «Уїмблдону» навряд чи стерлася з пам’яті уболівальників.

Проте в нинішньому році у Стаха абсолютно нічого не виходить на «Гранд слемах». І в Мельбурні, і в Парижі його турнірний шлях завершувався в першому колі. Як відзначає Сергій, причина поганих результатів криється в травмах. Продемонструвати свою гру в Австралії йому завадили проблеми з м’язами живота. А на паризьких кортах його підвела спина. «Уже під час першого розіграшу відчув, як «м’язи опустилися». Надалі це вже був не матч, а якась агонія, — розповів у коментарі українському тенісному порталу другий тенісист України. — Яка може бути гра, коли ти не можеш подавати? Фізіотерапевт мені трохи допоміг, але кардинально розв’язати проблему не вдалося». Власне, після програних двох стартових сетів узбеку Денису Істоміну українець зумів перехопити ініціативу й узяти третю партію, проте, зрештою, цей короткочасний успіх не вплинув на загальний підсумок двобою — 3:6, 4:6, 6:2, 3:6.

Якийсь внутрішній злам учора по обіді стався й з Олександром Долгополовим. Здавалося, що, легко вигравши в іспанця Марсела Гранольєрса два перших сети, 20-й номер посіву «РГ» без проблем пройде до третього раунду турніру. Утім для визначення переможця українсько-іспанського протистояння тенісистам довелося грати максимальну кількість сетів. На жаль, у вирішальний момент Сашкові не вдалося зібратися, й Гранольєрс дотиснув знекровленого опонента, вигравши три сети поспіль, у яких нашому співвітчизникові вдалося взяти лише п’ять геймів — 6:1, 6:3, 3:6, 0:6, 2:6.

Нагадаємо, що у вівторок перший раунд Відкритої першості Франції подолала харків’янка Еліна Світоліна, яка після вильоту Долго залишилася єдиним повпредом України в «одиночці». Її суперниця по першому раунду — Петра Мартич із Хорватії — практично одразу поскаржилася на травму кисті й після п’яти програних поспіль геймів відмовилася від продовження боротьби.

Учора ж Еліна разом iз німкенею Танею Марією зіграла в Парижі матч першого кола парного розряду з 13-м дуетом турніру — Ваня Кінг/Дже Жен (США/Китай) і також відсвяткувала перемогу — 7:6 (7:4), 7:6 (8:6).

Для двох інших українських тенісисток, які пробували свої сили в парі, «Ролан Гаррос» закінчився дуже швидко. Ольгу Савчук разом iз білорускою Ольгою Говорцовою розгромили Єлена Янкович та Аліса Клейбанова (Сербія/Росія) — 0:6, 1:6, а Марина Заневська в компанії польки Клавдії Янс-Ігнасік поступилася 16-м сіяним Марині Еракович/Аранті Парра-Сантоньї (Нова Зеландія/Іспанія) — 6:7 (6:8), 4:6. Зазначимо, що кілька днів тому Еракович вибила з одиночного турніру нашу Надію Кіченок.

Хай там як, але, окрім новачків «Ролан Гарроса», які традиційно недовго «живуть» на цьому представницькому турнірі, з Парижем уже попрощалося й кілька претендентів на головний приз. Так, зачохлив свою ракетку переможець «Аустреліен оупен»-2014 швейцарець Станіслас Ваврінка, який після поразки Гільєрме Гарсія-Лопесу заявив, що просто не впорався з роллю фаворита. Іще більшою несподіванкою став виліт другої ракетки планети та тріумфаторки «Ролан Гарроса»-2011, китаянки На Лі. «Не має значення ім’я моєї кривдниці. Думаю, що з такою грою мене б перемогла будь-яка тенісистка», — зазначила Лі. Авторкою цієї сенсації стала 103-тя ракетка світу, Крістіна Младенович із Франції.

До несподіванок відкритої першості Франції варто також віднести й невдачi перспективного болгарина Григора Дімітрова, який за останні півроку піднявся на 11-ту сходинку рейтингу АТР, та екс-першої ракети WTA Каролін Возняцьки з Данії. Подейкують, що на поєдинок проти Яніни Вікмайєр жителька Данiї виходила в пригніченому стані, адже за кілька днів до старту «Ролан Гарроса» вона розiрвала стосунки зі своїм бойфрендом — знаним північноірландським гольфістом Рорі Макілроєм.