НОВИНИ ПЛЮС

28.05.2014

Російські спостерігачі: вибори були чесними

Група спостерігачів iз Росії, які приїхали в Україну на прохання Михайла Ходорковського під егідою «Європейської платформи за демократичні вибори», визнали президентські вибори 25 травня такими, що відбулися, а також прозорими і чесними. Про це йдеться в оприлюднених 27 травня офіційних висновках місії. «Порушення є, але вони ніяк не вплинули на підсумки голосування. Фактів тиску на членів комісії або підкупу також не зафіксовано», — наводить видання «Українська правда» слова російських емісарів. Згідно з ініціативою Ходорковського, в Україну мали приїхати 800 спостерігачів, однак ЦВК спочатку відмовилася акредитувати їх. Через суд спостерігачам вдалося це рішення відмінити. При цьому офіційна влада Росії відмовилася посилати своїх представників на українські вибори і також відмовилася брати участь у місії спостерігачів ОБСЄ. У місію входило близько 200 осіб, вони відвідали більше 1000 дільниць у 9 областях України. У тому числі й на півночі Луганської області.

Порошенко прокоментував судову справу Тимошенко

Кандидат у президенти України Петро Порошенко вступився за екс-Прем’єра Юлію Тимошенко і назвав суд проти неї «фарсом». Про це він заявив в інтерв’ю російському виданню «Сноб». «Я стверджую, що Тимошенко під час суду була позбавлена захисту. Адже, якщо ви звинувачуєте Прем’єр-міністра, у вас повинні бути більш ніж переконливі докази, переконливі не тільки для прокурорів, і навіть не тільки для суду. В умовах відсутності незалежної судової системи в Україні — це фарс. Докази повинні бути переконливі для суспільства. Суспільство має повірити! А ви повинні організувати судовий процес так, щоб суспільство повірило. Для цього підсудній потрібно надати максимальні права для того, щоб вона мала можливість себе захистити. А оскiльки порушено її право на захист, діє презумпція невинуватості», — сказав Порошенко. Нагадаємо, що у 2011 році Юлію Тимошенко було засуджено до семи років ув’язнення. Звільнила її Революція гідності — у лютому поточного року Тимошенко вийшла на волю.

Яценюк не задоволений трьома міністрами

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк відзначив неналежне виконання своїх обов’язків iз боку міністра економічного розвитку і торгівлі Павла Шеремета, міністра охорони здоров’я Олега Мусія і міністра соціальної політики Людмили Денисової через проблеми з компенсаціями родинам загиблих героїв Небесної сотні. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр України Віталій Ярема, передає кореспондент РБК— Україна. Також він повідомив, що ухвалено рішення про порядок притягнення до адміністративної відповідальності низки посадових осіб. «Міністри тепер мають право робити подання на своїх підлеглих, а тому міністру охорони здоров’я, соцполітики та економрозвитку доручено визначити їхню відповідальність аж до звільнення iз займаної посади», — додав Ярема.

Партія регіонів — за «перезавантаження» Ради

У Партії регіонів підтримують ідею про проведення дострокових виборів до парламенту в разі забезпечення прав громадян на волевиявлення, а також завершення конституційної реформи нинiшнiм складом Верховної Ради. Про це заявив народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів Вадим Новiнський, повідомляє УНН iз посиланням на прес-службу партії. «Верховна Рада України повинна завершити свою роль iз деескалації напруженості у країні шляхом внесення змін до Конституції, в основі якої буде закладено децентралізацію влади, і тільки після цього піти на перевибори за новими правилами», — зазначив Вадим Новiнський. «При цьому влада повинна забезпечити право громадян півдня і сходу України на вільне волевиявлення та участь у виборах», — підкреслив політик.

Політолог: «Батьківщина» втратить дві третини депутатів

«Результат Тимошенко на президентських виборах свідчить про те, що вона вилетіла з прем’єр-ліги української політики, — вважає політолог Андрій Золотарьов. — Головна її помилка в тому, що вона зробила наголос на продовженні революції, боротьбі з олігархами. В людей це асоціюється з неспокоєм, потрясіннями. А Порошенко діяв обережно, уникав гучних заяв. Він асоціюється зі спокоєм і наведенням хоч якогось порядку. Люди Тимошенко в нинішній владі обіймають ключові посади — це теж мінусувало її рейтинг», — наводить слова Золотарьова «Газета по-українськи». «Тимошенко треба зайнятися своєю фракцією, частина якої переорієнтувалася на Порошенка. Найближчим часом вона втратить дві третини депутатів. Потрібно буде формувати нову команду. Зараз її партія в жалюгідному стані. На виборах до Київради «Батьківщина» набрала менш як 5 відсотків. Подібний результат може бути й восени на дострокових парламентських виборах», — говорить він.

Коломойський попросив розмовляти з ним українською

«Губернатор» Дніпропетровської області Ігор Коломойський просить тих, хто може вільно говорити українською, спілкуватись нею в приміщенні ОДА. Про це повідомив в.о. заступника Дніпропетровської обласної державної адміністрації Святослав Олійник на своїй сторінці у «Фейсбуці». Олійник додав, що Коломойський просить говорити українською «особливо з ним». «Сам же він узявся за власний словниковий запас і тепер часто запитує правильну вимову і значення українських слів», — написав Олійник.