І перед ким тепер роздягатися?

28.05.2014
І перед ким тепер роздягатися?

Бенні Ігер позує на тлі світлини, на якій вона сама себе сфотографувала. (з сайта AP.)

У кращий світ відійшла американська модель та фотограф Бенні Ігер, про це повідомив її агент Ед Крістін. Бенні тиждень провела у лікарні та померла від серцевої недостатностi. Їй було 85 років. Бенні Ігер була моделлю та фотографом у стилі «пін-ап». Культурна спадщина — тисячі американських постерів iз її моделями, популяризація еротичного напряму у фотомистецтві та більше 10 книжок iз мистецтва фотозйомки. Бенні Ігер відкрила світові таких моделей, як Бетті Пейдж, Ліза Вінтер та інші.

Вона розпочала свою кар’єру у Маямі, з моделі. Та пізніше, повернувши камеру, почала фотографувати себе сама. Так, відомі в соціальних мережах «селф-шоти» з’явилися багато десятків років тому. Та, як і всі стилі фотозйомки, автопортрети мали свої правила. Ігер виклала ці правила у книзі «Як я себе фотографую». Вона була однією з найбільш відомих моделей Маямі.

Після зустрічі з моделлю Бетті Пейдж, у 1954 році, Бенні Ігер почала працювати як фотограф. Вона доклала всіх зусиль, щоб зробити чорняву дівчину з блакитними очима відомою. Так, фотографії Бетті в леопардовому купальнику, зi справжніми леопардами поряд, пам’ятають і зараз.

Зробивши кар’єру Бетті, жінка зробила її і собі. Ігер стала відомим фотографом. Як сказав її агент: «Якщо якась домогосподарка хотіла фото в бікіні — вона йшла до Бенні, і та робила». Сама фотограф визнавала, що вона ніколи не примушувала жінок роздягатися, вони самі йшли до неї. Як відомо, тоді масова еротика ще не була поширеною у світлинах.

Її фотографії почали з’являтися на обкладинках «Плейбоя», на той час єдиного еротичного журналу, на американських постерах. Великий попит мала її книга «Як фотографувати оголених».

ВАРТО ЗНАТИ

«Пін-ап» відноситься не лише до фотографій, а й до малюнків, картин, ілюстрацій.

Напрям був започаткований iще наприкінці XIX століття, але поширеним став після 1941 року. Тоді американські солдати приколювали постери із напівоголеними дівчатами, відправляли їм листівки. Цей стиль застосовували в журналах, календарях.

Тож Бенні Ігер зробила важливий внесок у популяризацію цього напряму.