Живи за Шевченком!

28.05.2014
Живи за Шевченком!

На концерті «ШЕВЧЕНКО проROCK», бякий відбудеться 28 червня на «Олімпійському» в Києві, Кобзар покаже всі свої обличчя.

До святкування Дня Конституції залишився рівно місяць. Але вже сьогодні є привід поговорити про підготовку до державного свята України. Раніше у цей день на майдані Незалежності традиційно проходив концерт. Люди під сценою пили пиво, їли хот-доги, танцювали, словом, на повну відривалися у свій офіційний вихідний. Та тепер українці вчаться жити по-новому і вимагають повного перезавантаження системи. І ці зміни мають стосуватися не тільки політики і соціального життя, а й культури насамперед. Бо всі проблеми починаються з голови. Але, якщо думи наші не будуть культурними, тоді гріш ціна нам у базарний день. Тож про концерт і День Конституції. Режисер і культурний діяч Сергій Проскурня каже, що все буде, як i заплановано. 22 травня, у день перепоховання праху Шевченка, він показав, як можна забавлятися та одночасно розвиватися, змінивши канони.

Отож перша зміна — це присвятити концерт до Дня Конституції 200-річчю Тараса Шевченка. Друга зміна — провести його не у скромних палатах, а масштабно, щоб слово Кобзаря прозвучало на цілу країну. Тому для концерту вибрали НСК «Олімпійський». Третя зміна — розвінчати стереотипи, що Шевченко завжди старий, вусатий, у кожусі. Таким його хотів закласти у свідомості мас сам Ленін, за наказом якого у Санкт-Петербурзі у 1918 році був встановлений пам’ятник Шевченку з написом: «Великому украинскому поэту-крестьянину Тарасу Григорьевичу Шевченко (1814 — 1861 гг.). Великий русский народ». Бо Ленін знав, що образ обезсиленого Шевченка у кожусі — це його перформанс, провокація. А насправді він — популярний, молодий, енергійний, людина-фестиваль, геній, який має безліч втілень і перевтілень. Отже, щоб оживити Шевченка і зняти з нього клеймо «поэт-крестьянин», Сергій Проскурня задумав концерт під розкішною назвою «ШЕВЧЕНКО проROCK», яка помістила у собі дві інтерпретації, що він — пророк (це всім відомо ще зi шкільної програми) і Шевченко — музикант, рок-н-рольщик, дещо романтичний, а інколи й брутальний. Програма концерту побудована так, щоб максимально втілити тему: Шевченко проROCK.

У концерті візьмуть участь співаки і музиканти, які працюють у різних жанрах, але спеціально для цієї події кожен із них готує пісню на слова Шевченка. Судячи з того, що було на презентації 22 травня, точно знаємо, що Ірена Карпа виконає «Суботів», гурт Kozak System — «Гайдамацька», ТаРута — «Шевченка», сестри Тельнюк у супроводі Симфонічного оркестру Національного радіо і телебачення — «Мої предки були не вбогі» на слова Оксани Забужко, а також «Тече вода з-під явора...», актори Черкаського театру ім. Шевченка разом із міністром культури Євгеном Нищуком виступлять з уривками вистави-тетралогії «Тарас». За словами Сергія Проскурні, на сьогодні тривають переговори щодо участі у концерті з гуртами «ТіК», «Бумбокс», ТНМК, «Мед Хедс», «Піккардійською терцією», Тарасом Чубаєм, Мар’яною Садовською з Німеччини, Джамалою, Катею Chilli, оперною співачкою Вікторією Лук’янець, яка має заспівати у супроводі акапельного колективу «Мен Саун».

Свою участь у концерті «УМ» підтвердив Львівський академічний театр «Воскресіння». «10 травня на площі перед Львівським оперним театром відбулася наша прем’єра «Сни за Шевченком», де головний актор дуже схожий на молодого Тараса. Виставу присвятили картинам Шевченка, які він писав за життя. Наш театр працює на ходулях, з піротехнікою, вогнем. Коли під час прем’єри дійшли до моменту, як чужинці спалюють Україну, заслужені художники зізналися, що стояли посеред площі і плакали. Це надзвичайно видовищна вистава. У ній бере участь весь склад театру — 50 людей», — розповіла про «Сни за Шевченком» головний адміністратор театру «Воскресіння» Жанна Мурая.

Сергій Проскурня задумав цей концерт iз вигодою для себе та України. Кожен, хто прийде на «ШЕВЧЕНКО проROCK», зробить свій власний внесок у закінчення реконструкцій шевченківських об’єктів на Черкащині.

«Музеї недоремонтовані, не реконструйовані. Також ми хочемо зібрати кошти на ремонт Черкаського театру ім. Шевченка, яким я маю щастя керувати. Він потребує негайного ремонту. Ми сильно ризикуємо, запрошуючи людей до театру, — підкреслює керівник театру Проскурня. — На цьому збір коштів не припиниться. Концерт — це тільки початок. Буде ціла система, запропонуємо робити маленькі внески через смс, вестимемо роботу з благодійними організаціями, діаспорою, бізнесом. Шевченко має бути модним і популярним, сповненим енергії». До речі, квитки на концерт від сьогодні у продажі. Коштують від 50 до 300 гривень.

Ще одне нововведення, яке вигадав режисер, це щоб трибуни були поділені між ультрас, наче на футболі. Зараз розробляється альтернативний конкурс на кращу кричалку про Шевченка. Соліст гурту Kozak System Іван Леньо разом із Сергієм Проскурнею придумали вже одну: «Тарас Григорович Шевченко — наша Конституція. Живи за Шевченком!». Фронтмен «ТаРути» Євген «Їжак» Романенко ввів у вжиток: «Шевченко — єдиний легітимний!».

То чи насправді ми живемо за Шевченком, єдиним легітимним першим поетом і першим героєм України, чи насправді готові до повного перезавантаження системи, чи насправді хочемо жити по-новому у своїй хаті, де своя воля i правда святая? Якщо так, тоді вйо на концерт «ШЕВЧЕНКО проROCK», квитки на який, нагадаємо, від сьогодні можна придбати в інтернеті.