Особливості жіночого чемпіонства

28.05.2014
Особливості жіночого чемпіонства

Гандболістки «Карпат» святкують третє поспіль національне чемпіонство. (з сайта ГК «Карпати» (Ужгород).)

Попри постійну зміну флагмана вітчизняного жіночого гандболу, в минулі роки незмінним залишався один факт. Переможець чемпіонату визначався задовго до його завершення. Водночас у нинішньому розіграші суперліги боротьба за титул мала неймовірно напружений характер. Зрештою, володар золотих нагород визначився в останньому турі, коли ужгородські «Карпати» обіграли свого головного суперника зі Львова — «Галичанку» — 22:20 й утретє поспіль стали чемпіонками країни.

«Сезон і справді вийшов дуже важким. Адже якщо у двох попередніх ми з перших турів захоплювали лідерство і нікому не віддавали його до завершення чемпіонату, то цього разу доля золотих нагород вирішилися в останньому турі», — у коментарі «УМ» сказав головний тренер «Карпат» Борис Петровський.

За словами наставника чемпіонок, щороку його команда практично повністю оновлюється. Власне не став винятком і нинішній сезон, коли впродовж чемпіонату «Карпати» залишилися без низки ключових виконавиць, частина з яких змінила клуб, інша — зазнала травм. «Якщо навіть порівняти «Карпати» восени і зараз — це дві різні команди. Але дівчата вистояли. Хоча оптимальній роботі заважали суперечки й сварки, які періодично виникали всередині колективу», — наголошує тренер. — Довгий час команда залишалася без лідера, тому між дівчатами й виникали тертя. Власне, така особливість жіночого колективу». Хай там як, але своє чемпіонство в компанії президента клубу Олександра Ледиди ужгородські гандболістки святкували як одна сім’я, залишивши позаду важкі робочі будні, неузгодженості та тертя.

Як розповів Борис Петровський, у важкий час, який нині переживає Україна, Ледида (колишній «губернатор» Закарпаття та очільник регіонального осередку ПР) не відвернувся від клубу, а продовжує надавати йому всеосяжну підтримку. Водночас у критичному стані перебуває «Податковий університет» та «Спартак», які через фінансові проблеми знялися з розіграшу суперліги. Відповідно їхні результати були анульовані ФГУ. Відтак наразі в суперлізі залишилася критично мала кількість команд. І, як передбачає Борис Петровський, не виключено, що в наступному сезоні відбудеться об’єднання команд супер- та вищої ліг.

Хай там що, а, попри внутрішні проблеми, «Карпати» готуються до участі в єврокубках. Щоправда, наразі наставник чемпіонок не знає, в який турнір заявиться його команда. Теоретично, команда-чемпіон може грати в Лізі чемпіонів. Практично — в Україні наразі немає гандбольного майданчика, який би повністю відповідав вимогам ЛЧ. Відтак, швидше за все, ужгородський клуб змагатиметься в другому за рейтингом клубному турнірі Старого світу — Кубку ЕГВ. До речі, найкращим виступом українських жіночих команд у гандбольних єврокубках нинішнього сезону став вихід до півфіналу Кубка виклику львівської «Галичанки».

ТАБЛО

Суперліга. Жінки. Заключний з’їзний тур (Ужгород). «Карпати» — «Дніпрянка» — 30:22, «Карпати» — «Галичанка» — 22:20 (11:11; Семаль (5) — Стельмах (9)).

Підсумкове становище: «Карпати» — 25, «Галичанка» — 22, «Дніпрянка» — 11, «Реал» — 2, «Податковий університет», «Спартак» — 0.