Протокольний реванш

27.05.2014
Протокольний реванш

Світове «золото» 2014 року стало для росіян легким здобутком. (з сайта IIHF.)

Як не крути, а свій головний турнір року хокейна збірна Росії програла на Олімпіаді в Сочі. Відтак перемогу «триколірних» на чемпіонаті світу, який у неділю завершився в Мінську, навряд чи можна назвати повноцінним реваншем. Загалом, до білоруського «мундіалю» визнані лідери світового хокею поставилися більш ніж прохолодно. Приміром, команда США відправила на ЧС молодіжний склад, а в заявці канадців — олімпійських чемпіонів Ігор-2014 — не знайшлося місця жодному героєві нещодавніх сочинських баталій.

Водночас на запрошення новопризначеного очільника збірної Росії Олега Знарка відгукнулися чи не всі вільні від роботи зіркові «енхаелівці» — кращий воротар попереднього регулярного чемпіонату НХЛ Сергій Бобровський, переможець бомбардирської гонки нинішнього «ругулярки» Олександр Овечкін, один із лідерів «Піттсбурга», володаря Кубка Стенлі-2008/2009, Євген Малкін.

А з урахуванням потужної армії повпредів другої за силою хокейної ліги світу (КХЛ) російська збірна виглядала беззаперечним фаворитом ЧС. Власне планетарне «золото» команда Знарка виграла без проблем, на шляху до чемпіонського титулу перегравши всіх без винятку своїх суперників.

Утім, якщо на груповому етапі й у першому матчі «плей-оф» росіяни своїх суперників не помічали, то в півфінальних та фінальних сутичках їм доводилося наздоганяти своїх опонентів. Щоправда, опиняючись позаду своїх опонентів, наші північні сусіди щоразу знаходили резерви й, у підсумку, поновлювали свою перевагу.

У півфіналі команді Олега Знарка, який, до слова, в сезоні 2011/2012 та 2012/2013 років разом iз московським «Динамо» вигравав Кубок Гагаріна, вдалося відігратися у віце-чемпіонів нещодавньої Олімпіади, шведів, а у фіналі російська команда переломила на свою користь протистояння з бронзовими призерами сочинських Ігор — фінами. Відзначимо, що саме збірна Суомі вибила «триколірних» з олімпійського турніру, залишивши їх взагалі без медалей. Водночас удруге за кілька місяців відправити збірну Росії в «нокаут» фінським хокеїстам не вдалося. Вочевидь, сили були нерівні, притому що фінал ЧС росіяни проводили без свого наставника, якого через хамську поведінку в матчі зі шведами дискваліфікував дисциплінарний комітет Міжнародної хокейної федерації. Щоправда, «триколірні» отримали підтримку в особі президента своєї країни, який несподівано прибув на вирішальний матч турніру. Варто відзначити, що чемпіонат світу в Мінську став найбільш відвідуваним за всю історію проведення «мундіалів».

ТАБЛО

Чемпіонат світу (Мінськ). Вищий дивізіон. Чвертьфінали. США — Чехія — 3:4, Росія — Франція — 3:0, Канада — Фінляндія — 2:3, Швеція — Білорусь — 3:2.

Півфінали. Росія — Швеція — 3:1, Чехія — Фінляндія — 0:3.

Фінал. Росія — Фінляндія — 5:2. Матч за 3-тє місце. Швеція — Чехія — 3:0.