Результат — понад усе

27.05.2014

Планувалося, що національна збірна України наприкінці нинішнього сезону зіграє на комерційному турнірі в Латинській Америці, участь в якому, окрім підопічних Михайла Фоменка, мали б узяти команди-учасниці чемпіонату світу-2014. Проте згодом очільник «жовто-синіх» заявив, що хлопці не горять бажанням їхати в заокеанське турне, оскільки після напруженого сезону хотіли б отримати трохи більше часу для відпочинку перед початком нового змагального року.

Утім узагалі відмовлятися від тренувального збору збірної у відведений для цього УЄФА час було б верхом непрофесіоналізму, відтак Михайло Фоменко обмежився домашнім спарингом з далеко не найсильнішим суперником.

Думається, не було б в Україні військових дій, приїхала б до Києва не збірна Нігера, яка в рейтингу ФІФА посідає 105-ту позицію, а суперник — рангом вище. А так довелося «синьо-жовтим» завершувати сезон, у якому, нагадаємо, вони залишилися за бортом «мундіалю», з колективом, який раніше жодного разу не спарингувався з європейськими командами.

Водночас у складі африканського колективу на поле стадіону «Динамо» вийшло кілька гравців із досвідом виступів у європейських чемпіонатах, щоправда, від цього статус нігерійської команди в очах наших збірників серйозно не піднявся.

Власне, після завершення поєдинку українські футболісти зізналися, що недооцінили свого суперника. Тож не дивно, що схилити шальки терезів на свій бік у протистоянні зi значно слабшим суперником команді Фоменка вдалося лише під його завісу.

«Футболістам було складно в психологічному плані, адже вони фактично вже перебувають у відпустці», — пояснив проблеми з підтвердженням класу наставник нашої команди. Утім у минулому відбірковому циклі підопічні Михайла Івановича не один раз демонстрували характер, тож і в «товарняку» з Нігером відшукали резерви для завершення сезону на мажорній ноті.

Як розповів на післяматчевій прес-конференції Михайло Фоменко, під час нетривалих зборів у Конча-Заспі команда переглядала попередні матчі, які, вочевидь, і надихнули «синьо-жовтих» на завершальний штурм.

Загалом, важко не помітити, що під орудою нинішнього наставника українська збірна практично завжди намагається грати не перемогу, незалежно від статусу поєдинку. Хоча, здавалося, що в грі з Нігером очільник української збірної не надто перейматиметься підсумковим результатом, а зосередиться на масовому перегляді новачків, запрошених на збір.

Однак через ігровий цейтнот Михайло Іванович побачив у ділі лише трьох із семи потенційних дебютантів. «Матч склався не так, як хотілося, тому переглянули не всіх», — зазначив Фоменко. Хай там як, а у своєму першому матчі за національну збірну голом відзначився захисник «Іллічівця» Іван Ордець. Додамо, що разом iз ним уперше «синьо-жовту» футболку також одягли Сергій Болбат iз донецького «Металурга» та Олексій Антонов із «Чорноморця».

ТАБЛО

Товариський матч.

Україна — Нігер — 2:1

Голи: Ордець, 20; Степаненко, 80 — Умару, 56

Україна: П’ятов, Селін, Кучер, Степаненко, Ярмоленко, Коноплянка (Болбат, 62), Федецький, Гармаш (Девич, 46, Безус, 87), Антонов (Зозуля, 46), Ордець, Едмар (Макаренко, 73)

Нігер: Дауда, Чікото, Лансіна, Кудізе (Сулейман, 88), Умару (Мутарі, 61), Бурейна, Мохамед, Саку, Сіссе, Якуба (Номау, 73), Курума

* * *

Перша ліга. 29-й тур. «Зірка» — «Олександрія» — 1:1, «Миколаїв» — «Десна» — 0:1, «Нафтовик» — «Буковина» — 2:0, «Динамо-2» — «Сталь» — 1:1, «Геліос» — «Полтава» — 0:0, «Украгроком» — «Нива» (Т) — 0:0, «Авангард» — «Суми» — -:+.

Лідери: «Олімпік» — 55 (28 матчів), «Олександрія» — 49, «Полтава» — 46, «Сталь» — 45 (28), «Десна» — 44.

Бомбардири: Акименко («Сталь») — 13, Старенький («Олександрія») — 11.