Наполегливі «королі»

27.05.2014
Наполегливі «королі»

«Королівський» клуб здобув десятий Кубок чемпіонів. (з сайта ФК «Реал» (Мадрид).)

Після виграшу в 2002 році дев’ятого за ліком Кубка чемпіонів мадридський «Реал» потрапив у потужну зону турбулентності. Довгих 11 років найуспішніший учасник головного клубного турніру континенту не міг здобути ювілейний трофей. Шість сезонів поспіль (2005-2010 рр.) «вершковим» узагалі не вдавалося подолати бар’єр 1/8 фіналу Суперліги. Наступні ж три роки, коли команду очолював Жозе Моуріньйо, мадридці зупинялися в півфіналі ЛЧ. Проте після того, як на тренерському містку «вершкових» холеричного португальця замінив флегматичний Карло Анчелотті, «Реал» одразу ж виборов десятий Кубок чемпіонів.

Водночас знаний італійський спеціаліст як тренер виграв свою третю Суперлігу. Два попередні євротріумфи йому вдалося відсвяткувати з «Міланом». Варто відзначити, що упродовж нинішнього сезону поруч iз Папою Карло, так дехто жартівливо називає Анчелотті, на тренерському містку «Реала» стояв легендарний у минулому футболіст Зінедін Зідан, переможний удар якого в фіналі ЛЧ 12-річної давнини, приніс перемогу якраз «королівському» клубу.

Водночас героєм цьогорічного фіналу Ліги чемпіонів, в якому вперше за всю історію турніру змагалися команди з одного міста, став Серхіо Рамос. І хоча його удар головою на 93-й хвилині матчу дозволив «Реалу» лише зрівняти рахунок у протистоянні із земляками з «Атлетико», власне саме цей момент став переломним у всьому фіналі, переможець якого, зрештою, визначився у додатковий час. Забивши в першому таймі дещо курйозний м’яч (досвідчений голкіпер «Реалу» Ікер Касільяс помилився на виході), «матрацники» решту поєдинку присвятили утриманню переможного рахунку. І, здавалося, що новоспеченим чемпіонам Іспанії знову, як і в національній першості, вдасться обскакати конкурентів iз «Реала». Проте фінальний штурм, організований командою Анчелотті в доданий арбітром час, завершився взяттям воріт бельгійського стража воріт «Атлетико» Тібо Куртуа.

«Ми пропустили абсурдний гол. Це стало сильним ударом, команда розклеїлася і не відреагувала на цей м’яч належним чином. Але це футбол, потрібно грати всі 90 хвилин і навіть більше. У підсумку, в компенсований час ми, цілком заслужено, зрівняли рахунок і перевели гру в овертайм», — відзначив капітан «Реала» Ікер Касільяс, який після завершення основного часу розцілував Серхіо Рамоса, котрий, по суті, врятував його від статусу «антигероя» матчу.

Як часто буває в таких ситуаціях, команда, котра в останній момент випустила з рук, здавалося б, уже здобутий трофей, не змогла «повернутися» в гру. Тривала й наполеглива облога «вершкових» у другому «екстра»-таймі завершилася повною капітуляцією суперника, який пропустив три голи.

Завершальну крапку в поєдинку поставив кращий бомбардир цьогорічного розіграшу Суперліги Кріштіано Роналдо, який, реалізувавши пенальті, забив свій 17-й м’яч у турнірі, чого, власне, до нього нікому не вдавалося зробити.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Фінал.

«Реал» (Іспанія) — «Атлетико» (Іспанія) — 4:1 (у дод. час)

Гол: Серхио Рамос, 90+3 (1:1). Бейл, 110 (2:1). Марсело, 118 (3:1). Кріштіану Роналдо, 120 — з пенальті (4:1). Годин, 36 (0:1).

«Реал»: Касільяс, Коентрау (Марсело, 59), Варан, Рамос, Карвахаль, Ді Марія, Хедіра (Іско, 59), Модрич, К. Роналдо, Бейл, Бензема (Мората, 79)

«Атлетико»: Куртуа, Хуанфран, Міранда, Годін, Ф. Луїс (Альдервейрельд, 83), Р. Гарсія (Соса, 66), Тьягу, Габі, Коке, Коста (Адріан, 9), Вілья.

Попередження: Рамос, 27; Хедіра, 45; Марсело, 118; К. Роналдо, 120, Варан, 120 — Р. Гарсія, 27; Міранда, 53; Вілья, 72; Хуанфран, 74; Коке, 86; Габі, 100; Годін, 120.

Суддя: Куйперс (Голландія).

Лісабон, «Ештадіу ду Бенфіка», 60 970 глядачів.