У теплій, не гарячій точці

22.05.2014
У теплій, не гарячій точці

Урядовці обговорювали проблеми Миколаєва на виїзному засіданні в обласному центрі. (УНІАН.)

Учора місто суднобудівників Миколаїв стало центром політичного життя в Україні: тут в один день відразу пройшло виїзне засідання Кабміну, а також відбувся третій всеукраїнський «круглий стіл» національної єдності.
У південне місто прибули екс-президенти України Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, віце-спікер Верховної Ради України Руслан Кошулинський, члени уряду, а також народні депутати України. Представники міжнародних організацій, органів місцевого самоврядування, громадські діячі, представники релігійних організацій та бізнес-кіл регіону зібралися в Чорноморському державному університеті імені Петра Могили.

Подалі від ДНР

Спочатку планувалося, що захід відбудеться у Донецьку. Голова місцевої облдержадміністрації Сергій Тарута два дні тому практично офіційно презентував проведення цього заходу у «столиці» сепаратистського регіону. «Національний круглий стіл» — це платформа для прямого діалогу між уповноваженими діячами міжнародного співтовариства і української влади всіх рівнів із представниками організацій, залучених до конфлікту», — сказав Тарута. І додав, що захід відбудеться за участі Організації із безпеки і співпраці у Європі.

Представники самопроголошеної Донецької народної республіки від участі у форумі відмовилися. Вони повідомили, що у «ставленика Києва» Тарути немає реальної влади у регіоні. Проте існувала небезпека, що палкі прихильники терору і розбою вирішать таки «делегувати» на «круглий стіл» когось із відморозків Стрєлкова-Гіркіна із вогнепальною зброєю. І коли ця загроза стала надто вже ймовірною, захід перенесли із Донецька у Миколаїв. Щоправда, якихось пояснень із цього приводу ніхто не робив.

Раніше, як відомо, національні «круглі столи» відбувалися в Києві та Харкові. Черговий вирішили провести у доволі спокійному місті, яке все ж таки розташоване в межах бурхливого південного регіону, до того ж зовсім недалеко від недавньої гарячої точки — Одеси.

А міг би бути флагманом...

Раніше в Миколаїв на військовому літаку Збройних сил України прибули Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк і представники Кабміну. Охороняли високопоставлених чиновників група снайперів і кінологи.

Захід розпочався на трагічній ноті. Арсеній Яценюк вшанував пам’ять загиблих під час вибуху житлового будинку на Намиві біля символічного меморіалу, який являє собою уламок будівлі з лампадками навколо. Також Прем’єр вислухав постраждалих мешканців «багатоповерхівки», що прийшли на зустріч iз чиновником.

— Уже підготовлено проект розпорядження Кабміну про виділення понад 40 мільйонів гривень для забезпечення людей житлом, — повідомив присутніх Арсеній Петрович. — У цілому це буде 80 квартир: їх мешканці будинку, що вибухнув, повинні отримати протягом двох найближчих місяців. Для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації з резервного фонду міського бюджету виділено 800 тисяч гривень.

Однією з головних тем, які розглянули на виїзному засіданні Кабміну, стала критична ситуація, яка зараз склалася на всіх трьох найбільших суднозаводах України. За словами «губернатора» Миколи Романчука, всі чотири суднозаводи в області на стадії банкрутства. На двох підприємствах обладнання частково порізали на металобрухт, щоб розплатитися з робітниками iз зарплати, а на двох інших йдуть постійні судові розгляди за фактом визнання їх банкрутами.

— Миколаїв за всіма показниками міг би бути флагманом суднобудування України, однак через фактично диверсійну діяльнiсть у нашому регіоні окремих членів ПР ситуація з суднобудуванням в області близька до катастрофи, — сказав Микола Романчук.

Цій же темі було присвячено виступ народного депутата від ПР Вадима Новiнського, який виступив на Всеукраїнському «круглому столі» національної єдності. Також депутат приділив увагу безпеці простих людей, що живуть у містах України.

— Зараз буквально кожен день відбувається напад на людей, замах на їх життя, — сказав Вадим Новiнський. — Це відбувається напередодні виборів Президента України, і це абсолютно неприпустимо.

Екс-канцлер Німеччини, представник голови ОБСЄ Герхард Шредер відзначив важливість прийняття політичного меморандуму, який був підписаний у Женеві щодо врегулювання ситуації на південному сході.

«Нас досі хочуть посварити»

«Губернатор» Миколаївської області Микола Романчук зазначив, що саме на Миколаївщину ворожі сили робили свою «ставку», намагаючись посварити людей.

— У XXI столітті Україна втягнута у війну, — сказав Романчук. — Людей лякає словосполучення «Росія» і «брат». Це пов’язано з численними смертями людей, iз терором. Ми повинні навчитися вирішувати всі питання мирним шляхом.

Абсолютно протилежну думку висловив представник фракції «Свобода» Олексій Гайда: «Меморандум, прийнятий парламентом, — суцільне потурання тим терористам, які зараз орудують на сході України. Ми досі не маємо чіткої позиції щодо ситуації в Криму. Поки хоч один окупант перебуває на нашій землі — діалог з ними неприпустимий. Будь-які переговори з диверсантами повиннi розглядатися як зрада Батьківщини».

Нагадаємо, з ініціативою проведення «круглих столів» національної єдності виступив уряд України. Метою їх проведення є врегулювання кризи в Україні та налагодження діалогу з регіонами.

Одним з основних висновків третього «круглого столу» національної єдності у Миколаєві стало рішення провести експертну оцінку сучасної ситуації в Україні членами Венеціанської комісії. Це допоможе нашим політикам визначитися, в який бік рухатися далі щодо Конституційної реформи.

КОМЕНТАРІ

Не ліквідувати, а створити

Леонід Кравчук: «Якщо ми поставимо перед собою завдання ліквідувати олігархів в Україні, це буде рівнозначно тому, щоб ліквідувати економіку України. Використовувати революційне бажання людей «скидати всіх і вся» — це шлях до розвалу країни».

«Повинна бути «стеля» для олігархів, — сказав Леонід Кучма, — щоб не вийшло так, що вся економіка сконцентрована в руках 10—15 чоловік у країні».

 

ТОЧКА ЗОРУ

Пояснити людям правду

Артур Григорян, координатор громадського руху «Куликове поле»:

— Якщо завдання «круглого столу» — «заморозити» протестні настрої в суспільстві до виборів — це помилка, якщо не сказати — злочин. Тому що після того, як спалили наших людей в Одесі, будуть сотні томів кримінальної справи, але в нашому південному місті люди винесуть для себе одне: їх палили за те, що вони говорять по-російськи, і це відбувається під українським прапором і під виспівування Гімну України.