Перепочинок для фаворита

22.05.2014
Перепочинок для фаворита

У чвертьфіналі білоруси зіграють із чинними чемпіонами світу — шведами. (з сайта IIHF.)

Прохолодне ставлення переважної більшості хокейних країн планети до білоруського «мундіалю» зробило беззаперечним фаворитом групової стадії турніру збірну Росії. На відміну від інших команд, яких вважають визнаними фаворитами ЧС, під російським «триколором» зібралася чимала армія «енхаелівців», стараннями яких команда Олега Знарка на відбірковому етапі здобула стовідсотковий очковий доробок. Власне, за підсумками групового раунду, де 16 збірних були розділені на дві «пульки», російський колектив виявився єдиним, хто не втратив жодного бала.

Напевно, зайве й говорити, що в умовах ослабленої конкуренції наші північні сусіди відзначилися високою результативністю та надійною грою в обороні. На останньому рубежі впевнено діяв, пропускаючи в середньому по одній шайбі за гру, голкіпер «Коламбуса» Сергій Бобровський, тоді як на вістрі атаки ударно попрацювала перша ланка форвардів: Олександр Овечкін — Віктор Тихонов — Сергій Плотніков, на рахунку яких 20 iз 31 шайби, закинутої російською збірною своїм суперникам по групі В. Відзначимо, що лідерство в рейтингу бомбардирів турніру наразі утримує Віктор Тихонов (7 голів та 7 передач) — онук та повний тезка легендарного радянського тренера, з яким «червона машина» вісім разів вигравала світову першість.

Чи продовжиться феєрія російської команди в «плей-оф» — побачимо. Однак до свого чвертьфіналу — проти французів — підопічні Знарка почали готуватися заздалегідь, адже в матчі останнього туру групового раунду вони грали далеко не в повну силу. Поєдинок iз білорусами не мав для росіян жодного турнірного значення. Відтак не дивно, що вперше на нинішньому «мундіалі» перевага «триколірних» над опонентом обмежилася однією шайбою — 2:1. Хоча не виключено, що низька результативність стала наслідком відсутності в складі травмованого Олександра Овечкіна. Щоправда, на підмогу своїм товаришам із-за океану прибув не менш зірковий «легіонер» Євген Малкін — щойно його «Піттсбург» програв півфінальну серію Східної конференції нью-йоркським «рейнджерам».

Хай там що, а другим претендентом на участь у головному матчі турніру є збірна Канади, яка завдяки додатковим показникам (очній перемозі над шведами, чинними чемпіонами світу) виграла групу А.

Зазначимо, російсько-канадського протистояння неабияк чекали на Іграх у Сочі. Утім олімпійське «золото» збірна Канади виборола в протистоянні з «Тре крунур», тоді як господарі Олімпіади взагалі залишилися без нагород, поступившись у чвертьфіналі команді Фінляндії, яка в підсумку здобула «бронзу».

Щоправда, на чемпіонаті світу збірна Суомі показує хокей зовсім іншого зразка. Фінські експерти не приховують, що на груповому етапі чекали від своїх земляків значно більшого, а не боротьби за останню, четверту, перепустку до «плей-оф». Власне, до чвертьфіналу ЧС фіни потрапили завдяки допомозі швейцарців, які, не маючи мотивації, переграли збірну Латвії, котра, навпаки, претендувала на місце в першій четвірці.

Водночас високих епітетів заслужила білоруська команда, яка після провалу на попередньому планетарному форумі (14-те місце), на домашньому «мундіалі» достроково оформила вихід із групи. Відзначимо, що до ЧС «сябрів» готував канадський тренер Глен Хенлон.

ТАБЛО

Чемпіонат світу. Вищий дивізіон (Мінськ). Матчі 7-го туру. Група А. Норвегія — Канада — 2:3, Данія — Словаччина — 3:4, Чехія — Франція — 5:4.

Підсумкова таблиця: Канада, Швеція — 18, Чехія — 12, Франція — 11, Словаччина — 10, Норвегія — 7, Данія — 5, Італія — 3.

Група В. Німеччина — США — 4:5, Латвія — Швейцарія — 2:3, Росія — Білорусь — 2:1.

Підсумкова таблиця: Росія — 21, США — 14, Білорусь — 12, Фінляндія — 11, Швейцарія — 10, Латвія — 9, Німеччина — 5, Казахстан — 2.

У чвертьфіналах гратимуть: США — Чехія, Канада — Фінляндія, Росія — Франція, Швеція — Білорусь.