Зупинити антиукраїнський терор

21.05.2014
Зупинити антиукраїнський терор

Олег Тягнибок закликає українців об’єднатися та припинити свавілля російського агресора на Донбасі.

Характер жахливих подій на Донбасі змушує говорити про повернення етнічних чисток на терени нашої держави. Націоналісти наголошують на тому, що саме українці нині страждають від спрямованої жорстокості на власних землях.

Днями лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок констатував той факт, що над українцями сходу нависла загроза етнічних чисток. «Путінські терористи переслідують українських патріотів на Донбасі та в інших східних регіонах. Усіх, хто говорить українською, хто носить українську символіку, є активістами патріотичних організацій або просто публічно підтримує єдність України, залякують, викрадають, піддають тортурам або убивають», — зазначив політик. І застеріг — якщо банди терористів не будуть ліквідовані — антиукраїнський терор, подібний до сталінського періоду, може повторитися.

І справді, численні випадки вбивств, викрадань і катувань, що ми їх зараз спостерігаємо на східних українських землях, за всіма ознаками є першим етапом типового сценарію етнічних чисток. Особливого цинізму ситуації додає участь саме українських політичних сил у кривавих подіях на сході країни. Генпрокуратура підозрює представників Партії регіонів у постійному фінансуванні сепаратистів. А українські комуністи брали і беруть активну та відкриту участь в організації сепаратистських псевдореферендумів. Не дивно, що зараз Мін’юст розглядає можливість заборони КПУ у вітчизняних судах, тим більше що СБУ вже надала численні факти антиукраїнської та сепаратистської діяльності комуністів.

Утiм основна ідеологічна роль у протистоянні на сході України залишається все ж таки за Росією. Володимир Солонарь, історик iз Молдови, відзначає, що саме шовіністичні фантазії, як то наприклад, про «Росію, що встає з колін», можуть призводити до етнічних чисток. Дослідник говорить: «Коли демократія відкидається і замінюється диктатурою, всі національні меншини проголошуються ворогами панівної нації і піддаються етнічним чисткам, витісненню з усіх сфер державної та суспільно-політичної діяльності, депортаціям або фізичному знищенню».

Від самопроголошених очільників так званих «народних республік» Донеччини та Луганщини ми наразі ще не чули про плани масової депортації українців. Очевидно, керівникам та ідеологам цих двох «республік» (які 16 травня були визнані Генпрокуратурою терористичними організаціями), достатньо, аби свідомі свого українського коріння верстви населення на Донбасі визнали себе «малоросами», сірою масою та підкорилися новим обставинам.

Утім, як свідчить історія, якщо метод вибіркового терору не призводить до бажаного результату, завжди є можливим другий етап етнічних чисток, який передбачає, зокрема, і масову депортацію на тлі величезної кількості жертв. Сумнозвісна операція «Вісла» з виселення українців iз території Закерзоння за змовою комуністичної влади Польщі та СРСР відбувалась уже тоді, коли «звичайний примус» виявився безрезультатним. Українці не хотіли ані залишати території, що небезпідставно вважали своїми етнічними, ані асимілюватися з поляками.

Про необхідність національної консолідації заради самозахисту говорив Олег Тягнибок і під час свого перебування на сході країни: «Аби припинити свавілля та знущання, всі українці мають об’єднатися супроти російського агресора, який веде проти України неоголошену війну із використанням злочинних терористичних методів. Це виклик не тільки для територіальної цілісності та незалежності України, а й для збереження життя та гідності сотень тисяч наших співвітчизників».

Кандидат у президенти від «Свободи» відзначив iще один принциповий момент: якщо за часів Другої світової війни українці могли покластися лише на героїв-повстанців, то тепер на нашому боці Українська держава. «Влада та силові структури мають задіяти всі можливі механізми, аби якнайшвидше та дієво завершити АТО й повернути лад і спокій українському Донбасу», — закликав політик.