Вибори як рубікон

21.05.2014
Вибори як рубікон

Значну частину домашніх матчів «плей-оф» Кубка Гагаріна-2013/2014 «Донбас» провів на нейтральному полі. (з сайта ХК «Донбас».)

Упродовж останніх кількох років Донбас міцно забронював за собою звання регіону-флагмана спортивної індустрії. Візиткою гірницького краю вже довгий час є футбольний «Шахтар», утім і хокейний «Донбас» за короткий час зміг голосно заявити про себе. Щоправда, терористично-сепаратистський вірус, який нині вирує на Донбасі, ставить під сумнів подальше сходження місцевих колективів до омріяних висот. Не секрет, що президент «гірників» Рінат Ахметов марить Кубком чемпіонів, тоді як його товариш і партнер по бізнесу Борис Колеснiков розмірковує над планами з підкорення головного трофея Континентальної хокейної ліги. Проте у разі продовження нагнітання войовничої ситуації обидва донецькі проекти ризикують принаймні на рік опинитися на манівцях. Із престижних турнірів донбаських спортивних флагманів, можливо, й не виганятимуть, а от грати їм у рідному місті, за підтримки своїх уболівальників не дозволять.

Так, Європейський союз футбольних федерацій уже повідомив ФФУ про те, що в Україні єврокубкові матчі сезону 2014/2015 років зможуть приймати лише Київ та Львів. Президент КХЛ Олександр Медведєв також висловив сумнів щодо спроможності Донецька забезпечити комфортні та безпечні умови для проведення хокейних поєдинків. За словами головного розпорядника ліги, «Донбасу» можуть дозволити грати свої домашні матчі десь за кордоном, або в... Криму. Утім на таку пропозицію навряд чи пристане Борис Колеснiков. Відтак не виключено, що новий сезон у КХЛ розпочнеться без українського клубу.

Дуже б не хотілося, щоб політична ситуація в Україні призвела до того, що «Донбас» не зможе продовжити виступ у КХЛ. Грати всі матчі за кордоном клуб точно не зможе. «Зараз гравці з російським громадянством просто не можуть в’їхати на територію України. За таких обмежень про яку участь у КХЛ може йти мова», — сказав у інтерв’ю виданню «Р-спорт» Олександр Медведєв.

Власне, й президент «Донбасу» визнає, що грати матчі за межами Донецька немає сенсу. Відтак сподівається, що вже найближчим часом, після виборів Президента, ситуація на Сході України заспокоїться.