Червоні йдуть у мінус

20.05.2014

Словесна дуель лідера КПУ Петра Симоненка та спікера ВРУ Олександра Турчинова, яка відбулася минулого тижня, може мати неприємне для Петра Миколайовича продовження. Заанонсувавши в запалі гніву намір домогтися заборони КПУ, Турчинов (він же — в.о.Президента) слова дотримав. Процес пішов, й учора Міністерство юстиції скерувало запити у Генпрокуратуру України та Службу безпеки, якими відомство просить розслідувати можливі злочини з боку керівництва Комуністичної партії України. Зроблено це було після отримання Мін’юстом відповідного доручення з боку Турчинова, пояснив очільник міністерства Павло Петренко.

Під «злочинами» в даному разі мається на увазі підтримка сепаратистів та терористів, у якій Турчинов звинуватив Симоненка під час засідання Верховної Ради. Якщо Гепрокуратура угледить-таки в діях чи висловлюваннях лідерів КПУ відповідні заклики абощо, наслідки для Компартії можуть бути плачевними. Чи нестиме кримінальну відповідальність сам Петро Симоненко — наразі невідомо (поки що його захищає депутатська недоторканність), а от сама Компартія може «постраждати». За словами Петренка, після отримання матеріалів від правоохоронних органів Мін’юстом буде підготовлено позов щодо ліквідації Компартії.

Нагадаємо, що відразу після одержання Україною незалежності КПУ вже підпадала під законодавчу заборону. Але на початку 90-х їй вдалося відродитися з попелу. Чи може бути зараз знищений цей «фенікс» — покаже час. Затятий антипод комуністів — лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок — ставиться до такої можливості вельми скептично. В контексті останніх дій Турчинова та Петренка Тягнибок нагадує, що «Свобода» свого часу вже реєструвала в парламенті законопроект, яким пропонувалось ліквідувати КПУ. Одначе Верховна Рада виявилась нездатною прийняти доленосне рішення, а все тому, що в парламенті «засідають нащадки тоталітарного режиму, й є вони не лише у Компартії», — коментує Тягнибок.