«Круглий стіл»: харківський формат

20.05.2014

У суботу в Харкові відбувся другий етап «круглого столу», старт якому дали минулого тижня в Києві. Представницький рівень заходу був майже той самий, що й у столиці (звісно, з додаванням місцевого чиновництва). На засідання прибули Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, перший і другий Президенти України Леонід Кравчук і Леонід Кучма, керівник МВС Арсен Аваков, екс-глава ХОДА Михайло Добкін, голова Харківської ОДА Ігор Балута, глава Харківської облради Сергій Чернов, в.о. мера Харкова Олександр Новак, нардепи, представники органів місцевої влади та бізнес-кіл, громадські діячі тощо.

Найпершим слово взяв Леонід Кравчук, котрий підсумував рішення київського «столу». «Ми підготували проект документа, який складається з двох частин: зміни до Конституції в частині місцевого самоврядування й інші пропозиції щодо децентралізації влади з конкретними формулюваннями», — сказав він. Тепер слово — за парламентом, котрий розглядатиме ці напрацювання. Слідом за Кравчуком виступив Арсеній Яценюк, покритикувавши пасивність «східняків». «Ви йдете на поводу в терористів, тому що ви їх боїтеся. Перестаньте їх боятися. Змусьте їх здати зброю, візьміть владу назад у руки і ведіть політичний діалог», — закликав він.

На репліку Яценюка відповіли представники Луганщини, котрі зажадали від центральної влади наступного: припинити «антитерористичну операцію проти власного народу» та врегулювати мовне питання й надати російській мові статус другої державної. Що ж до господарів, то кілька десятків харків’ян пікетували захід iз російськими прапорами та антиукраїнськими гаслами. Втім через посилені наряди МВС, які оточили готель Kharkiv Palace, де проходив «круглий стіл», у цілому обійшлося без ексцесів.