Настав час платити

20.05.2014
Настав час платити

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Нещодавно українська влада офіційно виставила рахунок нашому північному сусіду за окупацію Криму — 100 млрд. доларів. Причому ця цифра постійно зростатиме: адже «стратегічний партнер» має намір видобувати газ на чорноморському шельфі, який належить Україні.

Утім, за підрахунками вітчизняних експертів, це далеко не повний перелік того, що нам заборгувала Росія. «Російський прем’єр Медведєв, виступаючи в Думі 22 квітня, сказав, що за роки незалежності Росія підтримала Україну на 250 млрд. доларів. І додав, що, мовляв, це при тому, що «газ крали всі українські президенти», — каже екс-міністр охорони навколишнього середовища Юрій Костенко. — Українська влада мала б принципово відреагувати на такі закиди, проте не поспішає цього робити».

Юрій Костенко нагадав: раніше, в березні, коли Медведєв заявив, що борги України перед Росією становлять 16 млрд. доларів, міністр юстиції Павло Петренко скромно висловився, що Україна має право вимагати від Росії як мінімум 130 млрд. доларів. «Утім вимагати від Росії Україна може і мусить значно більше. За роки незалежності Росія, тримаючи нашу країну в цупких обіймах «братньої любові», за мінімальними оцінками вкрала в українців більше 600 млрд. доларів», — стверджує пан Костенко.

Цифру він розшифровує так: від 50 до 60 млрд. доларiв складає вартість ядерних матеріалів, вивезених з України в тактичнiй та стратегічній зброї. Як відомо, з цієї суми Росія повернула Україні лише 2,5 млрд. доларiв у вигляді ядерного палива для українських АЕС. Ще 132 млрд. доларiв — вартість заощаджень українських громадян в Ощадбанку СРСР. До цього доплюсовуємо ще 85 млрд. доларiв — частка України у вартості майна СРСР за кордоном, яка, за даними мас-медіа, становить більше 500 млрд. дол.

«Нагадаю, частка України була визначена внеском економіки УРСР у виробництво внутрішнього валового продукту СРСР і склала майже 17 %.

170 млрд. доларiв — частка України у золотовалютних резервах СРСР.

Більше 50 млрд. доларiв — вартість Чорноморського флоту України, який, згідно з нормами міжнародного права, стовідсотково належав Україні», — наголошує Костенко.

Москві український політик нагадав iще один, не менш цікавий нюанс: вартість оренди базування ЧФ Російської Федерації на територій України, згідно з міжнародною практикою, за всі ці роки мала б складати не менше 100 млрд. дол. «Отже, можемо говорити про цифру в 600 млрд. доларiв прямої крадіжки Росією українських активів після проголошення незалежності України, — каже він. — Але влада досі не тільки не вимагає повернути Україні російські борги, а фактично дотує Росію за рахунок до смішного низьких ставок транзиту та зберігання російського газу, які в середньому в 4—7 разів менші за європейські показники. Те саме стосується найменших у світі транзитних ставок переміщення російських товарів у Європу територією України».

Експерт стверджує: Росія обібрала Україну до нитки та продовжує це робити з потурання вже нинішніх очільників держави. «Як відомо з міжнародної практики, Росія сьогодні виплачує європейським країнам за боргами навіть не Радянського Союзу, а царської Росії. Зокрема, ці питання вже узгоджено з Францією, Бельгією, Великобританією. Тому дивним виглядає позиція нинішньої майданної влади, яка соромиться виставити реальні борги Росії перед Україною. В тому числі й щодо її військової агресії проти України та анексії території Криму», — резюмує Костенко. І нагадує: Німеччина довгі роки виплачувала багатьом країнам багатомільярдні компенсації за збитки, завданi в часи Другої світової війни, розв’язаної фашистською Німеччиною. Це стосується і компенсації Ізраїлю за Холокост. Як відомо, українська влада так і не виставила Росії навіть моральні претензії за Голодомор , вчинений в Україні московським режимом.