Нові керівники — старі проблеми

20.05.2014
Нові керівники — старі проблеми

Далі презентації логотипу «Євробаскету-2015» Україна наразі не пішла. (УНІАН.)

Планувалося, що на засіданні Ради ФІБА-Європа, яке відбулося наприкінці минулого тижня, верхівка континентального баскетболу мала б сказати своє остаточне слово щодо господаря чоловічого Євробаскету-2015. Очільники континентальної федерації баскетболу мусили вирішити: залишати турнір в Україні, де через гостру соціально-політичну кризу процес підготовки до ЧЄ повністю призупинений, чи передати його іншій країні. Проте свій вердикт функціонери відклали на кілька тижнів. Як повідомляє офіційний сайт федерації баскетболу України, на це спортивних єврочиновників умовив президент ФБУ Олександр Волков.

Без сумніву, таке рішення свідчить про те, що Україна не надала ФІБА гарантій поновлення підготовчого процесу, хоча й обіцяла це зробити. Вочевидь, в умовах особливого, майже війського, стану, в якому нині перебуває наша країна, наразі ніхто — ні держава, ні приватні інвестори — не готовий займатися реалізацією інфраструктурних проектів.

Важко уявити, що в цьому питанні може змінитися в найближчі тижні, проте, відтермінувавши «вирок», вітчизняний оргкомітет «Євробаскету-2015» отримав ще один шанс для порятунку турніру.

Однак варто відзначити, що відстоювати право України на проведення Чемпіонату Європи Олександру Волкову буде трохи легше, адже минулої суботи очільника вітчизняної федерації обрали до складу Ради ФІБА-Європи. Додамо, що цього ж дня змінився й керівник цієї організації. Ним став Тургай Демірель, котрий останні 20 років очолював федерацію баскетболу Туреччини.

Власне саме вибори нового керівного складу ФІБА-Європа дозволили Україні чи не востаннє «зачепитися» за Євробаскет-2015. «Я зробив доповідь про ситуацію в нашій країні та стан готовності арен. Мені довелося переконувати членів Ради, щоб сьогодні (15 травня) не приймалося жодних рішень, оскільки в суботу будуть перевибори президента ФІБА-Європа та сформується нова Рада», — в інтерв’ю каналу Xsport Олександр Волков пояснив причини відтермінування рішення по господареві ЧЄ-2015.

Нагадаємо, що найголовнішою вимогою попереднього керівництва ФІБА-Європа до України в питанні збереження Євробаскету були гарантії поновлення повноцінної підготовки до турніру. Не виключено, що вирішальним у розв’язанні цього непростого ребуса стане зустріч Деміреля з найвищим керівництвом нашої держави. Власне про необхідність такого побачення каже керівник оргкомітету Євробаскету-2015 Маркіян Лубківський. Інакше Україна втратить підґрунтя не тільки для проведення одного з найпрестижніших спортивних форумів Старого світу, а й змарнує хорошу нагоду для подальшого розвитку баскетболу в нашій країні.

ТАБЛО

Євроліга. «Фінал чотирьох».

Півфінали. «Барселона» (Іспанія) — «Реал» (Іспанія) — 62:100, ЦСКА (Росія) — «Маккабі» (Т-А, Ізраїль) — 67:68. Фінал. «Реал» — «Маккабі» — 86:98 ОТ (16:15, 19:18, 20:20, 18:20, 13:25). Матч за 3-тє місце. «Барселона» — ЦСКА — 93:78.

Одразу дві команди, з якими «Будівельник» змагався на першому груповому етапі Євроліги, пробилися до «фіналу чотирьох». Щоправда, ні «Барселоні», ні ЦСКА не вдалося потрапити до головного матчу турніру, в якому, власне, тріумфував тель-авівський «Маккабі».

* * *

У рамках підготовки до відбіркового турніру ЧЄ-2015 жіноча збірна України провела два спаринги з литовками. У обох поєдинках підопічні Вадима Чечуро були сильнішими за своїх опоненток — 75:73, 79:72, Напевно, зайве говорити, що найвищу результативність в складі українок показала Аліна Ягупова (24 та 14 пунктів відповідно).