НОВИНИ ПЛЮС

15.05.2014

Дитячий фестиваль «СЛОНіЯ» скасовано

«У зв’язку зі складною ситуацією, нестабільністю в нашій державі та з огляду на неможливість гарантувати безпеку учасникам та відвідувачам 8 Міжнародного дитячого фестивалю у Львові «СЛОНіЯ» ми змушені скасувати проведення цього заходу, — просить вибачення у книгоманів Олександра Коваль, президент ГО «Форум Видавців». — Нам дуже прикро, проте влаштовувати свято в той час, коли країна фактично перебуває у передвоєнному стані, а на Південно-Східній Україні гинуть люди, ми не можемо. Україна — єдина, і ми твердо переконані, що сьогодні єдиними ми повинні бути й у своїх переживаннях та тривогах».

Охорона та безпека дітей, учасників та відвідувачів фестивалю є найвищим пріоритетом для організаторів, але, на жаль гарантувати це зараз надзвичайно важко. Також, зважаючи на непевність ситуації, відмовляються приїхати на фестиваль і переможці конкурсу дитячого читання «Книгоманія», без яких неможливо провести головний захід фестивалю «СЛОНіЯ».

Тож наразі захід переноситься на невизначений термін.

Поборотися за «Колір граната»

Директор Національного кіноцентру Вірменії Геворг Геворгян обурений заявою українських кінематографістів щодо відправлення на Каннський кінофестиваль фільму Сергія Параджанова «Колір граната».

«На фестивалі стрічку «Колір граната» буде представлено Національним кіноцентром Вірменії спільно з Фондом Скорсезе, який проводить відновлення фільму, і я не розумію, чому українські кінематографісти заявляють, що її представить Україна», — заявив Геворг Геворгян.

Він додав, що Нацкіноцентр Вірменії вже більше року співпрацює з Фондом Скорсезе у питанні відновлення стрічки на основі двостороннього договору.

Минулого тижня директор кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі повідомив, що в число представлених Україною в Каннах фільмів увійшла відреставрована стрічка Параджанова.

«Колір граната» — поетична кінопритча про середньовічного поета Саят-Нова. У фільмі, що складається з кількох мініатюр, здійснено спробу показати духовний світ поета, який писав вірменською, грузинською та азербайджанською мовами, змалювати історію його кохання, ставлення поета до релігії, влади, народу.

Хрещатик для книг

З 16 по 18 травня просто неба на Хрещатику біля Пасажу пройде X Київська міжнародна книжкова виставка, засновником і організатором якої є Держкомтелерадіо України.

У рамках виставки — численні презентації та автограф-сесії. На Хрещатику відбудуться зустрічі з укладачами та видавцями повного зібрання творів Тараса Шевченка у 12 томах та Шевченківської енциклопедії у 6 томах (Інститут літератури ім. Шевченка НАН України, видавництво «Наукова думка»). Видавничий дім «Стилос» до 70-х роковин депортації кримських татар підготував нові видання: «Мы видели ад на земле...» та «Мустафа Джемилев: На протяжении десятилетий голос крымских татар не был услышан». Відвідувачі виставки зможуть придбати й новинки від видавництва «Духовна вісь» — книги Надії Максимів «Галицький рід» та Тетяни Домашенко «Небесна сотня воїнів Майдану». Свою нову книгу «Час звіра» представить класик української літератури Юрій Мушкетик.

А для тих, хто надає перевагу незвичайним дослідженням звичайних речей, перший том «Мировой истории туалета»презентуватиме Музей історії туалету.