«Золота» команда литовського воїна

15.05.2014
«Золота» команда литовського воїна

«Будівельник» залишив у себе чемпіонський кубок. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Завдяки тріумфу в першому матчі фінальної серії, що відбувся на майданчику переможця регулярного чемпіонату суперліги — «Хіміка», столичний «Будівельник» здобув тактичну перевагу. Довівши рахунок у серії до 2:1 на свою користь, підопічні Айнарса Багатскіса отримали можливість у домашніх стінах завершити чемпіонську битву з головним фаворитом «плей-оф». Власне, перевагою домашнього майданчика та підтримкою своїх фанатів «гладіатори» скористалися сповна. Здобувши третю перемогу в серії, «Будівельник» захистив титул і став дев’ятиразовим чемпіоном країни.

Бажання керівництва «Будки» якнайкраще провести дебютний сезон у Євролізі дозволило Багатскісу отримати в своє розпорядження цілу низку досвідчених та висококласних баскетболістів, які на своєму спортивному шляху не раз відчували запах пороху.

Водночас, за словами латвійського наставника київського клубу, впродовж усього сезону його підопічних переслідували травми, відтак частина матчів сезону у виконанні «гладіаторів» вийшла провальною. Певно, тому регулярний чемпіонат суперліги виграв «Хімік», який також перед дебютним виступом у Єврокубку зробив серйозні придбання. «У южненців є 10 гравців, які можуть приносити команді очки. Загалом, «Хімік» — це рівний і потужний колектив, який нав’язав нам справжній бій», — охарактеризував суперника по фіналу Багатскіс.

Проте найбільше серед «хіміків» виділялося тріо легіонерів — Фрейманіс, Тревіс та Шулер. Особливо потужного удару по «гладіаторах» завдали ці хлопці в третій чверті четвертого матчу серії.

На велику перерву «Будівельник» пішов iз комфортною перевагою у вісім очок. Утім після відпочинку, практично за кілька хвилин, стараннями вищезгаданого тріо колективу Карліса Мужнієкса вдалося не тільки наздогнати опонента, а й вийти вперед.

«Не знаю, що сталося з командою. Хлопці розслабилися, а можливо, відчули смак шампанського. Усе перевернулося з ніг на голову. Ми «попливли», — так Багатскіс пояснив ігровий спад, який ледь не коштував його підопічним перемоги в четвертому матчі серії.

Утім, на щастя для столичних баскетболістів, ініціативою «Хімік» володів недовго. «Ми боролися, але є моменти, які ти не можеш вирішити», — Карліс Мужнієкс зазначає, що у вирішальний момент його хлопцям забракло досвіду.

За словами латвійця, у всіх чотирьох матчах фіналу «Хімік» виграв щит та, що цікаво, виконав більше кидків, ніж суперник. Однак цього виявилося замало для здобуття чемпіонського титулу. «Столичний клуб більше кидав штрафних, краще реалізовував ситуації один на один, продемонстрував більший відсоток влучань. У таких матчах велике значення має індивідуальна майстерність, і цей компонент виявився кращим у «Будівельника». А найбільш небезпечно діяв Лавринович», — наставник «Хіміка» чітко розставив фінальні акценти в програній серії.

Відзначимо, що думку Мужнієкса одноголосно підтримали організатори суперліги, назвавши литовського центрового «Будки» Даріуша Лавриновича найкориснішим гравцем турніру. Водночас звання кращого захисника суперліги отримав інший «гладіатор», латвієць Яніс Стрельнієкс. Кращим легким форвардом став американський легіонер «Хіміка» Джамал Шулер, вгорi рейтинг-листа центрових журі поставили Кирила Натяжка з «Азовмашу», а першим серед важких форвардів виявився Максим Корнієнко з «Донецька».

ТАБЛО

Суперліга. «Плей-оф». Фінал. «Будівельник» — «Хімік» — 85:77 (Лавринович (20) — Шулер, Тревіс (по 20)). Рахунок у серії до трьох перемог — 3:1.