Не будіть «сплячого»

13.05.2014
Не будіть «сплячого»

«Губна лихоманка» — один із симптомів загострення герпесу. Накладайте на уражену ділянку лікувальну мазь, а про декоративну помаду на певний час доведеться забути. (з сайта dermalatlas.ru.)

Герпес — одне з найпоширеніших вірусних захворювань: за даними медичної статистики, у світі ним інфіковано майже 90 % населення. В Україні такої статистики немає. Однак кожен знає, як неприємно виглядає і як дошкуляє самопочуттю болісна «лихоманка» на губах. Ці висипи — один із проявів недуги. Потрапивши в організм, вірус «прописується» в ньому назавжди. Хоча не всі інфіковані здогадуються про таку напасть, адже підхопити вірус — ще не означає захворіти.

Стрес і застуда відчиняють «ворота» недузі

Лікарі кажуть: із герпесом можна прожити все життя і не страждати від його наявності в організмі. Інфікування може статися і в період вагітності, коли дитина отримує вірус від матері, і загалом — у будь-який момент життя. «Вірус простого герпесу дуже поширений, і може передаватися багатьма шляхами: і повітряно-краплинним, і статевим, і контактним — через столові прибори, при різних медичних маніпуляціях, зокрема стоматологічних, — пояснює завідуюча діагностичним відділенням УДСЛ «Охматдит», лікар-інфекціоніст Раїса Мостовенко. — Сильний імунітет, який виробив достатньо антитіл до вірусу, в змозі попередити хворобу. Вона існуватиме в прихованій (латентній) формі. Якщо ж імунітет знижений, то хвороба матиме персистуючий перебіг (тобто час від часу нагадуватиме про себе). Окрім проблем на губах, герпес може проявлятися як оперізуючий лишай, у висипах на статевих органах, в порожнині рота — у вигляді стоматиту».

Кожного разу, щойно імунітет дає збій, герпес активізується, швидко розмножується і «мігрує» нервовими закінченнями до місця безпосереднього висипання, скажімо, губ.

«Спровокувати герпетичний висип може стрес, емоційні та фізичні перенавантаження, переохолодження, застудні захворювання, інші імунодефіцитні стани», — пояснює лікар. Тобто якщо організм ослаблений, імунітет шкутильгає — слід готуватися до «атаки» герпесу.

Для поцілунків — не час

Висипи на губах — не єдиний симптом герпетичної інфекції. Часто початок захворювання супроводжують такі симптоми як слабкість, підвищена температура. Тут також багато залежить від імунної системи. Чим більше вона ослаблена — тим тяжчим буде ураження. Висип на губах — це найлегша форма недуги, каже лікар. Вірус може вражати будь-який орган людини: у печінці викликає гепатит, в очах — керакон’юктивіт, кератит. Герпетична інфекція також провокує захворювання центральної нервової системи: енцефаліт, мієліт.

Раніше вважали, що висипи на губах — наслідок ураження вірусом герпесу першого типу, а на статевих органах — вірусом другого типу. Нині медики і вчені схиляються до думки, що типи вірусу можуть трансформуватися з одного в інший. Тобто якщо людина мала герпетичний висип на губах, цілком можливо, вона стикнеться за певних умов із проявами генітального герпесу.

При хворобі в активній стадії (з висипаннями, температурою) людина мусить пам’ятати: існує ризик заразити інших. «Тому слід уникати поцілунків у губи та дотримуватися особистої гігієни (мити руки після контакту з хворим, не користуватися його посудом, особистими речами). Хворий також має бути уважний до таких побутових моментів. На щастя, в зовнішньому середовищі вірус простого герпесу досить швидко гине», — зауважує фахівець.

Міцний імунітет дає відсіч

Як лікувати недугу? Оскільки повністю позбутися вірусу, якщо ви вже є його носієм, — нереально, то лікувати хворобу потрібно в стадії її загострення. Але — після консультації з лікарем. Якщо на губах з’явився герпетичний висип або ж ви відчуваєте, що він ось-ось з’явиться, використовуйте противірусний засіб — п’ятивідсоткову мазь «Ацикловір». В аптеках ці ліки продають під різними назвами («Герпевір», «Зовіракс», «Герпферон»).

Зазвичай лікарі рекомендують наносити препарат на уражену ділянку 5-6 разів на добу, аж доки зникнуть клінічні прояви недуги.

Дехто для боротьби з висипами використовує засоби на основі спирту. Так, вони підсушують ранки, але не здатні пригнічувати розмноження вірусу, тож не мають лікувально-профілактичної дії.

— Проблема в тому, що в майже 50 відсотків хворих інфекція має персистуючий характер. Термін між рецидивами може бути різним. Якщо загострення недуги відбуваються часто, слід пройти імунологічне обстеження, здати аналіз крові на ВІЛ-інфекцію. У разі відповідних показань лікар може призначити курс специфічної антивірусної терапії та лікування для корекції імунітету, — зазначає Раїса Василівна.

Лікарі наголошують: імунна система — оберіг організму. Тож уникайте будь-яких факторів, які негативно впливають на імунітет. «Ведіть здоровий спосіб життя, збалансовано харчуйтеся натуральною їжею, займайтеся фізичною активністю, загартовуйтеся, — каже Раїса Мостовенко. — Важливо мати позитивний погляд на життя, не нервувати через дрібниці».

Також уникайте активного сонця: перегрівшись у спеку, можна отримати рецидив недуги. Користуйтеся сонцезахисними засобами, не забувайте про капелюх і тінь. Робіть усе, аби не «розбудити» вірус. У сплячому стані герпес не шкідливий.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Декоративна помада — недоречна

Якщо на початковій стадії недуги «губну лихоманку» супроводжує сильний свербіж, можна прийняти таблетку парацетамолу або аспірину. При запущеній хворобі й виразках насамперед дбайте про правила гігієни. Ранки в жодному разі не можна чіпати, тим паче — обривати шкірки.

Наносити лікувальну мазь слід чистими руками, які після процедури обов’язково вимийте. А ще краще робити це гігієнічними паличками, аби не занести в ранку сторонню інфекцію. Хоча зовнішній вигляд губ в період загострення герпесу «не дуже», не намагайтеся маскувати проблему косметичними засобами. Це може лише ускладнити ситуацію, спровокувати додаткове запалення. Однак губи мають бути зволожені, тому постійно користуйтеся жирною гігієнічною помадою — так хвороба швидше вгамується.

 

ВАЖЛИВО!

Будьте уважні: вірус герпесу вражає статеву і репродуктивну системи організму. Якщо ураження стається під час вагітності, вірус може проникнути через плаценту і спричинити викидень або народження недоношеної і навіть мертвої дитини. Можливі й інші патології вагітності і пологів.

При загостренні герпесу статевих органів лікарі радять кілька кроків, які ви можете зробити самостійно, доки не потрапите в кабінет фахівця. Отже:

* прийміть парацетамол або інший знеболювальний засіб;

* прикладіть до ураженого місця холод (наприклад, кубик льоду, загорнений у чисту бавовняну тканину);

* кілька разів на добу робіть ванночки зі слабким сольовим розчином (чайна ложка солі на 0,5 літра води кімнатної температури);

* на цей період забудьте про гарячі ванни та сауну;

* відмічайте для себе час, коли стаються рецидиви, це допоможе вам разом із лікарем з’ясувати причину повернення недуги.

 

ДО РЕЧІ

На час рецидиву вірусу герпесу лікарі радять відмовитися від алкоголю, обмежити солодощі, а також продукти, що сприяють розмноженню вірусів: мигдаль, арахіс, шоколад, кунжут. Збалансуйте дієту: їжте курку, рибу, телятину, пророслу пшеницю і боби, молочні продукти, пивні дріжджі. Обов’язково включіть у раціон продукти, багаті на бета-каротин і цинк: цитрусові, чорну смородину, яблука, банани, абрикоси, солодкий перець.